dinsdag, augustus 28, 2007

 

Landbouwontwikkelingsgebied Graspeel Langenboom


Langenboom vreest 'varkensflats'

Dorpsraad Langenboom is bang voor de gevolgen van de komst van landbouwontwikkelingsgebied Graspeel tussen Langenboom en Zeeland, waar intensieve veehouderij geconcentreerd wordt.

De grens van de Graspeel ligt ongeveer 250 meter van de bebouwde kom van Langenboom. De raad vreest stankoverlast voor de bewoners van de dorpskern en een 'optisch probleem' van velden vol grote bedrijven. Bovendien zou het voor Langenboom moeilijk worden een dorpshart te realiseren rond de kerk, omdat die vlakbij de grens van het landbouwontwikkelingsgebied staat. "Wanneer de zaken beslag krijgen, worden de mensen wakker", zo verklaart Paul Vogels, voorzitter van Dorpsraad Langenboom, de wat late reactie op de plannen. "Het is niet duidelijk wat op ons afkomt en de verhalen die we horen maken ons nogal ongerust." Piet Willems van de raad zegt zich vergist te hebben in het idee van een landbouwontwikkelingsgebied. "Ik dacht dat het zou gaan om koeien en kippen in de wei, verantwoord biologisch boeren.

Pas begin dit jaar is me duidelijk geworden dat er megastallen komen, varkensflats met twee etages. Dat kan toch niet waar zijn, dacht ik."Fractievoorzitter Albert de Maeyer van Dorpslijst Langenboom zegt de zorgen van de dorpsraad te begrijpen en heeft er bij verantwoordelijk wethouder Carel van Genugten op gewezen dat de inwoners van Langenboom beter geïnformeerd moeten worden. "Anders gaan we het zelf doen."De dorpsraad beraadt zich nu op maatregelen, hoe inspraak te krijgen in adviezen en beslissingen van de reconstructiecommissie en overheden over uitvoering van het reconstructieplan.

Allereerst wordt de streekmanager van de reconstructie, Twan Goossens, uitgenodigd voor meer informatie.De dorpsraad heeft onlangs voorlichting gekregen van de Brabantse Milieufederatie. Die heeft hun haarfijn uitgelegd hoe het zit met geurwetgeving en de 'odour- units', een Europese variant van de geureenheden. Volgens de Brabantse Milieufederatie zijn bewoners minder beschermd tegen stank vanuit intensieve veehouderijen, omdat de gemeente de norm beslist voor het landbouwontwikkelingsgebied. Gelderlander 28 augustus 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?