vrijdag, juni 08, 2007

 

Proef Boekel: netwerk rond energie boeren

Vorig jaar, kort na de zomer, heeft het streekhuis op verzoek van de gemeente Boekel ondernemers in Boekel benaderd met de vraag of ze in een energienetwerk wilden gaan samen werken. De ondernemers hadden een positieve grondhouding mits er een substantieel economisch voordeel te halen zou zijn. Het streekhuis heeft vervolgens DLV een offerte laten maken voor een haalbaarheidsberekening. Omdat het streekhuis zelf geen budget heeft is een beroep gedaan op de provincie om de berekening te financieren. De provincie toonde belangstelling maar wilden dat de offerte aangepast werd. Na de aanpassing had de provincie de wens om eerst deskundigen te raadplegen. Het streekhuis heeft daarvoor een expertmeeting georganiseerd in het gemeentehuis van Boekel. We verwachten nu dat het benodigde budget snel beschikbaar komt en dat we aan de slag kunnen. Het doel is een document op te stellen wat het rendement in beeld brengt en ondernemers in Boekel stimuleert om te investeren in innovatieve energie ontwikkeling.

Het volgende artikel verscheen vandaag over dit onderwerp in het Brabantsdagblad editie Uden/Veghel.

De gemeente Boekel vindt dat boeren meer moeten gaan samenwerken om energie te besparen. Daarom doet het Streekhuis Peel&Maas (overlegorgaan van gemeenten, provincie en ondernemers) een onderzoek naar zo'n samenwerking onder de naam 'Farm Energy Network', oftewel energie netwerk boeren.

De aandacht richt zich hierbij op het benutten van warmte en CO2 die bijvoorbeeld varkensbedrijven en champignonkwekerijen over hebben, voor bedrijven die de warmte en CO2 juist goed kunnen gebruiken zoals de glastuinbouw. Energie is een kostbare productiefactor in de tuinbouw. CO2 is gewilde voeding voor planten en wordt dan tevens omgezet in zuurstof.Volgens Twan Goossens, streekmanager van Peel&Maas, is Boekel bij uitstek geschikt omdat de gemeente zelf al heel actief is op het gebied van reconstructie van het platteland en omdat in het gebied de kassen en varkensboeren dicht bijelkaar zitten.

Ook heeft de gemeente samen met Horst de grootste champignonkwekerijen in de omgeving. "Dat maakt het idee ook kansrijk", concludeert Goossens. "Verder is het bijzonder dat het in Boekel ook gaat om reeds bestaande bedrijven die we aan elkaar willen koppelen. De overheid zal het aan elkaar koppelen van agrarische bedrijven zeker willen stimuleren maar ook de ondernemers moeten er geld mee kunnen verdienen. Schaalvergroting en innovatie worden de komende jaren steeds belangrijker", stelt Goossens. Volgens de overheid zijn we over 30 á 40 jaar door de gas- en olievoorraad heen. Goossens: "We zullen dus alternatieven moeten bedenken. Het ontwikkelen hiervan is een moeizaam proces wat je niet steeds voor je uit moet schuiven. We moeten een keer aan de slag, al is het maar om van te leren."Op korte termijn zal er een opdracht gegeven worden voor een haalbaarheidsonderzoek aan DLV Bouw, Milieu en Techniek BV uit Uden. "Daar is geld voor nodig en wij hebben zelf geen budget, dat moet van de provincie komen en die gaat niet over één nacht ijs", aldus Goossens.

Om de provincie te overtuigen was er onlangs een bijeenkomst van deskundigen in het gemeentehuis van Boekel. Ongeveer veertien personen, met ieder hun eigen vakgebied, bijvoorbeeld op het gebied van biogas of bouwkunde, kwamen tot de conclusie dat het idee van samenwerken kansrijk is maar dat het nog wel goed bekeken moet worden of het financieel haalbaar is.Onder andere de Boekelse groentekwekerij Tielemans en de daarnaast gelegen varkenshouderij zouden in aanmerking kunnen komen voor het project. Volgens Goossens is het project 'Farm Energy Network' er een met een zeer hoog ambitieniveau.
Agrariërs moeten meer samenwerken om energie te sparen.Warmte en CO2 die het ene bedrijf over heeft kun je benutten in het andere.Dat kan o.a. door gebruik te maken van een WKK, een Warmte Kracht Koppeling.Die zet biogas, gewonnen uit een biovergister, om in electriciteit.Ook het vrijkomende gas (CO2) wordt gebruikt. Brabantsdagblad 8 juni 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?