dinsdag, juni 05, 2007

 

Luchtwassers in Mill


'Wassers' tegen ammoniakstank

Kippenhouders en varkensmesters in Mill en Sint - Hubert kunnen waarschijnlijk meedoen aan een project dat de uitstoot van ammoniak en geur - , stof - en broeikasgassen met 85 procent terugdringt. Hiernaar streeft wethouder Carel van Genugten van Milieu.

De gemeente overweegt een project in te voeren dat al draait bij drie boeren in Gemert-Bakel. De Millse milieuwethouder, CDA'er Harrie Verkampen, is er lyrisch over.Het stankreductieconcept is een initiatief van het ministerie van Landbouw. Het departement geeft subsidies aan deelnemende lokale overheden. In stallen van pluimveehouders en varkensboeren worden 'wasmachines' geplaatst die de lucht op chemische en biologische wijze reinigen. De apparaten kosten 100.000 euro per stuk.In Gemert loopt de pilot sinds 2006. Lang genoeg om een conclusie te trekken, vindt Verkampen. "Het is een succes. Vroeger had je al problemen bij pluimveestallen die op tweehonderd meter van de kom lagen. Nu ruik je haast niks meer op vijf meter afstand.

"In Gemert hebben 25 boeren belangstelling voor het project. Dat aantal komt neer op 95 procent van de plaatselijke agrariërs met uitbreidingsplannen. PvdA-fractievoorzitter Wim van Happen las bij toeval over het fenomeen. "Is dit niet iets voor ons? ", vroeg hij Van Genugten tijdens de raadsvergadering. De wethouder zei op de hoogte te zijn van het initiatief. Sterker: hij kon melden dat hij al gesproken had met zijn Gemertse collega-portefeuillehouder en partijgenoot. " Voor ons is dit project ook interessant, omdat wij bedrijven in het reconstructiegebied LOG Graspeel hebben zitten. Van belang is dat zij straks een minimum aan gassen uitstoten."

Als Mill het rijksproject tegen ammoniakstank omarmt, dan hoeft er niet in de buidel te worden getast. Provincie en rijk stellen geld beschikbaar; gemeenten dienen er enkel ambtenarenuren voor te reserveren. Volgens Verkampen wegen de nadelen – de hoge aanschafprijs van de luchtwassers, gekoppeld aan de stijgende energiekosten – niet op tegen het voordeel: kleinere stankcirkels. „Doen, dus; zeker nu het ministerie duurzame landbouw bepleit. Bovendien kweken boeren er goodwill mee bij de bevolking. Bijkomstige bonus: de investering betaalt zich na drie jaar terug, onder meer omdat de vrijkomende warmte kan worden gerecycled.” Als het aan Van Genugten en Van Happen ligt, geeft Mill hiermee een schot voor de boeg. Varkens- en kippenhouders kunnen zich op de ‘wassers’ voorbereiden. Gelderlander 5 juni 2007





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?