zaterdag, juni 02, 2007

 

Kunstproject Overloon: Bovenloon

Reconstructie is meer dan je ziet maar ook meer dan je denkt. Het gaat over de leefbaarheid van het platteland. Boeren kiezen voor intensivering van hun bedrijf en verplaatsen hun bedrijf naar een Landbouw Ontikkelings Gebied (LOG). Collega boeren kiezen er voor om hun bedrijf te verbreden en diensten aan recreanten en toeristen aan te bieden. Hoe meer er te doen is hoe aantrekkelijker het platteland voor recreanten en toeristen wordt. Activiteiten zoals kunstproject Bovenloon worden dan ook zeer op prijs gesteld. In dit geval krijgt het project een steuntje in de rug door het opstellen van een persbericht door het communicatieadviesbureau van reconstructie gebied Peel & Maas, Imagro uit Ottersum.

Hoe het uitpakt kun je hieronder lezen:


Op zondag 13 mei is de beeldentuin Bovenloon voor publiek geopend. “De opening was een succes”, vertelt Kees van Boven, eigenaar van Bovenloon. “We hebben ongeveer 60 bezoekers gehad.” Het unieke aan Bovenloon is de combinatie van kunst, cultuur en natuur. Op dit moment kunnen bezoekers van de natuurtuin genieten van een beelden- en sculpturenexpositie van het internationale kunstenaarscollectief De Stenen Poort.

Bovenloon ligt aan de A73 tussen Boxmeer en Overloon, aan de rand van het bosgebied de Overloonse Duinen. Vanaf zaterdag 19 mei tot en met zondag 24 juni 2007 is er een beelden- en sculpturenexpositie. Het kunstenaarscollectief De Stenen Poort exposeert in totaal dertig beelden van vijf kunstenaars. “In de toekomst willen we verschillende thematische exposities houden in de tuin. Er komt in ieder geval een nieuwe expositie in het voorjaar en najaar van 2008.”

"Waar kunst en natuur samensmelten" Van Boven vertelt: “Bovenloon is een landschapstuin waar kunst, cultuur en natuur elkaar ontmoeten. Ons motto is dan ook ‘waar kunst en cultuur samensmelten’. Onze boerderij stamt uit 1910 en is bijna geheel gerenoveerd. De naastgelegen natuurtuin van 9000 vierkante meter is in samenwerking met Brabants Landschap ingericht en aangeplant als bos- en heidetuin. De huidige tuin van ongeveer 3000 vierkante meter is omgetoverd tot een kunst- en natuurtuin met glooiingen, kleine en grote waterpartijen, leuke doorkijkjes en verschillende inheemse struiken, bomen en planten. In de toekomst willen we de 9000 vierkante meter grote natuurtuin geheel inrichten als beeldentuin.

Helaas is dit op dit moment nog niet mogelijk. De tuin is in het kader van de reconstructie van het buitengebied aangewezen als groene hoofdstructuur. We mogen de tuin daarom op dit moment nog niet omrasteren. We zijn echter druk in gesprek met de gemeente en betrokken instanties om de bestemming te wijzigen. Al met al wordt dit project breed gedragen en ziet het er redelijk positief uit. Ludieke actie Van Boven: “Nu is er een ludiek initiatief in de beeldentuin, in navolging van een idee van de provo’s uit de jaren zestig. Zij hebben de witte fietsen bedacht die iedereen mocht pakken en stallen waar hij maar wilde. Beeldentuin Bovenloon in Overloon heeft zijn eigen variant hierop.

Bezoekers kunnen de in de tuin aanwezige witte stoelen pakken en die overal neerzetten om de kunst te bewonderen. Daarna mogen ze de stoel weer achterlaten.” De tuin is elke zaterdag en zondag geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.bovenloon.nl. Rol reconstructie Het beeldenpark Bovenloon is een reconstructieproject. Reconstructie betekent herinrichting van het buitengebied. Niet alleen qua landbouw, maar ook op het gebied van natuur, recreatie, water en leefbaarheid van de kleine plattelandsdorpen. Ondernemers, natuurorganisaties, gemeenten en waterschappen zijn nu actief aan de slag om het hele buitengebied opnieuw in te richten. “Overloon is aangewezen als een gebied waar toerisme en recreatie zich volop kunnen ontwikkelen.

In Overloon zijn dan ook veel toeristische trekpleisters zoals het Liberty Parc en het Zoo Parc. Dit is een mooie kans voor onze beeldentuin”, vertelt Van Boven. Een belangrijk uitgangspunt voor de reconstructie is dat de verbetering van de kwaliteit van natuur, landschap en milieu samengaat met verbeteringen op sociaal en economisch vlak. Van Boven: “Wat dat betreft sluit onze beeldentuin hier goed bij aan!” Bron: veghel.allesvan.nl 2 juni 2007.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?