dinsdag, juni 05, 2007

 

Gezocht: ondernemer met pit



Prima pand zoekt ondernemer met pit


door Geurt Franzen
RIJKEVOORT - Als dorpscafé heeft Ons Genoegen in Rijkevoort geen toekomst. Maar een pand met zoveel mogelijkheden zou een oppepper kunnen zijn voor de leefbaarheid van het platteland. Gezocht: (aankomend) ondernemer met een goed idee.

Gezocht: ondernemer met pit en een goed idee. Aangeboden: prima pand met mogelijkheden. Meestal gaat het andersom. Vaak gaat een ondernemer met een goed, doorberekend plan op zoek naar een pand. Of een terrein waar hij of zij een pand kan neerzetten. Dan start de volgende fase: wat mag wel en wat mag niet op die locatie? Bestemmingsplan, milieuvergunning, bouwvergunning, bureninspraak, maken van een lange weg soms een lijdensweg. Nu wordt de weg andersom bewandeld. Nu zoekt een prima pand een geschikte ondernemer. We hebben het over een café in het buitengebied van Rijkevoort. Om precies te zijn: het heet er Rijkevoort-De Walsert. Een buurtschap die, in tegenstelling tot het dorp Rijkevoort, niet bij Boxmeer maar bij de gemeente Sint Anthonis hoort. Het café, 100 vierkante meter groot, heeft een zaal van 180 vierkante meter en ligt aan de Papenvoortsedijk, de doorgaande weg van Rijkevoort naar Wanroij.

Boven de zaal bevindt zich een immense, goed begaanbare zolder, geschikt voor diverse toepassingen. Lijkt wel een makelaarsadvertentie, horen wij u denken. En inderdaad, de eigenaren van het pand, Mayan en Mart Boonen, hadden daar ook voor kunnen kiezen. Bordje ‘Te koop’ in de voortuin, wachten op een kapitaalkrachtige koper en zeg maar dag met je handje. Nergens omkijken naar. Maar zo zitten Mayan (52) en Mart (55) niet in elkaar. Belangrijker nog: voor het echtpaar is het voormalige cafébedrijf niet zomaar een stapel stenen. Ze hebben hun hart eraan verpand en willen dat het een fatsoenlijke bestemming krijgt. Er staat niet voor niets ‘Ons Genoegen’ op de voorgevel. Want genoegen hebben de twee er veel mogen smaken. Ze zijn weliswaar niet de oprichters van het buurtcafé, dat er al meer dan vijftig jaar staat, maar gedurende de vier jaren dat ze uitbaters waren van de zaal, hebben ze dat met heel veel plezier gedaan.

In 1998 zijn ze gestopt. „Het werd toch te veel”, zegt Mayan Boonen. „We hadden allebei ook nog een baan en deden de zaal, waar je terecht kon voor bruiloften en partijen, erbij. Het café was nauwelijks nog geopend, dat was niet rendabel.” De Boonens wonen in een huis naast het etablissement. Onder hetzelfde dak. Dagelijks loopt Mart door het café, door de zaal. Hoeveel ideeën hebben ze al niet gehad. Het pand biedt zoveel mogelijkheden. Steeds weer stuitten de Boonens op die ene blokkade: wil je het pand goed gebruiken, dan moet je er iets in ondernemen. En ondernemen, daar hebben de twee geen zin meer in. „Het zou wel hartstikke leuk zijn om dat van dichtbij mee te maken”, zegt Mart. „Zien hoe iemand anders met een goed idee van het pand een goedlopende onderneming weet te maken.” Vooralsnog willen ze het pand ook niet verkopen; ze hopen op een ondernemer met pit die het wil huren. Ze zijn niet de enigen met die droom. Ook de gemeente Sint Anthonis vindt dat het pand de bestemming die het volgens het bestemmingsplan heeft, moet houden.

Want, zo zegt Pierre Bos, wethouder van Sint Anthonis, een horecabestemming in het buitengebied is zeldzaam. „En voor wonen zijn in principe de dorpskernen bedoeld.” Vandaar dat de gemeente niet wil meewerken aan woningsplitsing, een idee dat het echtpaar ook nog heeft geopperd. Niks daarvan, zegt de gemeente. „We willen dat de huidige bestemming, als het enigszins mogelijk is, gehandhaafd blijft. Daar is de leefbaarheid van De Walsert meer bij gebaat.” Een op toeristen gerichte onderneming, dat zou wat Bos betreft een ideale invulling zijn van het leegstaande pand. Ook Tonny Roelofsen-Van Tienen, buurvrouw van de Boonens, hoopt vurig op een levendige nieuwe bestemming van het oude café. Haar familie heeft het café decennialang geëxploiteerd. Ze ondersteunt de oproep voor ideeën en ondernemers van harte. „En ik denk dat mijn hele familie er achter staat. Het zou zonde zijn als dit mooie pand leeg blijft staan.” Gelderlander 30 mei 2007.
Pand en idee bij elkaar brengen

BOXMEER/RIJKEVOORT - Het project 'Ons Genoegen' heeft tot doel een goed pand en een goed idee bij elkaar te brengen. Achterliggende gedachte is dat als er weer leven in de brouwerij komt in het voormalige café, daarmee de leefbaarheid van het platteland wordt vergroot.



Het interieur van het voormalige café Ons Genoegen aan de Papenvoortsedijk in Rijkevoort is nog geheel intact. Foto Ed van Alem

Op die manier wordt het een project dat als voorbeeld kan dienen van een reconstructieplan. De reconstructie - voor deze regio geldt het reconstructieplan Peel en Maas - is opgesteld om het platteland grotendeels opnieuw in te richten. Een andere rol van de agrariër op het platteland, meer ruimte voor natuur, recreatie en toerisme en het concentreren van bio-industrie op bepaalde plekken, zijn enkele van de meest zichtbare gevolgen van het reconstructieplan.Twan Goossens begeleidt als streekmanager reconstructie een aantal projecten. Met name die waarin de sociale aspecten een grote rol spelen. Goossens zal samen met de eigenaren van Ons Genoegen de ideeën voor het pand beoordelen. Hij is ook beschikbaar voor het geven van advies aan mensen die met een vaag idee rondlopen en niet precies weten hoe ze het moeten uitwerken. De Gelderlander neemt deel aan het project 'Ons Genoegen' om van nabij verslag te kunnen doen van een reconstructieproces. De reconstructie van het platteland krijgt zo voor de lezer een gezicht, zo is de verwachting. Wie ideeën heeft voor het pand Ons Genoegen, wordt van harte uitgenodigd die in te dienen. Het mogen volledig uitgewerkte plannen zijn, maar ook ideeën die nog geen half A4'tje beslaan zijn welkom.- Meer informatie bij de streekmanager reconstructie Peel en Maas, Twan Goossens, tel. 06-51631647.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?