maandag, mei 14, 2007

 

Sint Anthonis krijgt zorgdorp


Bronlaak volgend jaar écht dorp

Bronlaak, de woon - werkgemeenschap voor verstandelijk gehandicapten bij Oploo, wordt het achtste dorp van de gemeente Sint Anthonis. Dit hebben burgemeester en wethouders besloten.

De 'promotie' is logisch, vindt burgemeester Jos Verbeeten. "Je doet zo recht aan de feitelijkheden."Volgens de burgervader rechtvaardigen 'harde gegevens' de opwaardering. "De gemeenschap telt 350 bewoners en zit in het buitengebied van De Grote Slink. 'Buitengebied' is een verzameling agrarische bedrijven, maar in Bronlaak wonen en werken zoveel gehandicapten dat je niet meer van buitengebied kunt spreken. Dit is een dorp op zich, ook al omdat er de komende zes jaar groei op de agenda staat. De Bronlakers voeren diverse projecten uit. Zo houden ze de tuin bij van het bejaardenhuis in Sint Anthonis, maken ze kinderspeelgoed van hout en verkopen ze boerenproducten.

'Dorp' dekt Bronlaaks lading derhalve beter dan 'gemeenschap'", aldus Verbeeten.De wijziging gaat niet direct in. Volgend jaar stelt de gemeente het bestemmingsplan voor het buitengebied vast. Tot die tijd is de dorpsstatus dus theorie.Niet alle inwoners van Sint Anthonis zal het moeite kosten 'dorp Bronlaak' over hun lippen te krijgen. De zeven plaatsen die de gemeente nu rijk is (Landhorst, Ledeacker, Oploo, Sint Anthonis, Stevensbeek, Wanroij en Westerbeek), hadden in de volksmond met Bronlaak al een achtste dorp als broertje.Formele zaken heeft hij niet te regelen, laat Verbeeten weten. "Zo hoeven we niet bij het rijk aan te kloppen om Bronlaak deze dorpsstatus te geven.

Dit is iets wat gemeenten zelf mogen bepalen."Bronlaaks beleidsmedewerker Maarten Michiel Mahler is blij met het besluit. " Al groeien we niet wat het aantal bewoners betreft. We hebben een wachtlijst en er komen mensen bij, maar die worden elders gehuisvest." De gemeenschap breidt bescheiden uit, meldt Mahler. "Er wordt een multifunctioneel centrum gebouwd voor de staf en de medisch-verpleegkundige dienst. De eerste betonstort is geweest. Verdere schaalvergroting blijft uit, want we zitten hier in een landschapspark dat je zoveel mogelijk intact moet laten." Gelderlander 10 mei 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?