zondag, april 15, 2007

 

Wagen op zonne-energie voor gemeenten


Het bedrijf Soios uit Maashees wil een wagen op zonne-energie ontwikkelen voor het gemeentelijk wagenpark. het bedrijf krijgt steun uit de reconstructiehoek.

Ze hebben zich nog niet gemeld, de gemeenten die 5000,- euro willen steken in een gemeentewagentje dat op zonne-energie rijdt. Toch denkt Twan Goossens dat het goed komt met zijn plan om het wagenpark van tien Nederlandse gemeenten in iedergeval uit te breiden met een karretje dat de zon als brandstof gebruikt.

Goossens is streekmanager van het reconstructiegebied Peel en Maas. Zijn taak is de leefbaarheid van het platteland in stand te houden en zo mogelijk te verbeteren. "Werkgelegenheid en een goed milieu zijn ook onderdelen van leefbaarheid", zegt hij. Het bedrijf dat voor de werkgelegenheidverantwoordelijk is, is Soios uit Maashees, dat treintjes en quads maakt die op zonne-energie rijden. Tijdens de zomermaanden rijdt er in Overloon al een toeristentrein van het bedrijf.

De onderneming kan met subsidiegeld van de overheid innovatieve projecten uitwerken, zegt Goossens. "Beter is het als Soios klandizie krijgt. De kennis is er al." Vandaar dat hij gemeenten oproept serieus te overwegen met het Maashese bedrijf in zee te gaan. "Ik zoek tien gemeenten die elk 5000 willen steken in de ontwikkelkosten van een gemeentewagen op zonne-energie." Besluit de gemeente het wagentje vervolgens aan te schaffen , dan gaan die kosten af van de aanschafprijs. Die ligt volgens Goossens rond de 12.000 euro. "Iets duurder dan de pick-uptruckjes die gemeenten nu gebruiken, maar de onderhoudskosten liggen bij een wagentje op zonne-energie een stuk lager. Per kilometer rijden ze concurrerend."

Directeur Jan van Haaren is blij met de steun van Goossens aan zijn bedrijf. "We worden al regelmatig gebeld voor meer informatie, maar nog niet door gemeenten. Ze staan nog niet in de rij", zegt van Haaren.

De basis voor de gemeentewagen vormt de al bestaande quad. Een pittig wagentje (maximumsnelheid 45 kilometer per uur) met een trekkracht van meer dan 2 ton. De wagen kan dagelijks 60 kilometer afleggen, de helft dankzij de zon, de andere helft door een accu. Gemeenten die meedoen, kunnen zelf bepalen voor welke taken hun voertuig geschikt gemaakt moet worden.

In mei is er een voorlichtingsbijeenkomst en kan een proefrit worden gemaakt. Inlichtingen: o6 51631647. www.soios.nl. Bron: Gelderlander 13 april 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?