zaterdag, maart 03, 2007

 

Varkenstuin

De biologische scharrelvarkens van de familie Smits aan de Princepeel in Wilbertoord hebben een leven als God in Frankrijk. In een reusachtige modderpoel kunnen ze zich wroetend en wentelend in de ‘heerlijke’ smurrie naar hartelust uitleven. De ongeveer tweehonderd zeugen van de gebroeders Smits hebben al zo’n vier jaar de mogelijkheid om zich dagelijks, zomer en winter, te laven aan de frisse buitenlucht. Om de varkens beter te beschermen tegen de weersinvloeden worden verschillende rassen met elkaar gekruist om zodoende sterkere dieren te krijgen. Een voorbeeld daarvan is het varken met de donkere kop en het donkere achterlijf. Dit beest heeft volgens Smits meer pigment in de huid wat een betere bescherming biedt tegen de zon. Ook moeten ‘buiten-varkens’ een dikkere speklaag hebben dan de soortgenoten die uitsluitend binnen leven. Gelderlander 3 maart 2007.

Varkenstuin

Varkenstuin is een projectidee waar het streekhuis mee aan de slag is. Het streven is om in de negen Peel&Maas gemeenten op geschikte locaties, bijvoorbeeld een zorgboerderij, theetuin, biologischeboerderij, museum etc varkenstuinen aan te leggen. Een varkenstuin is gelegen aan de doorgaande weg. Er is een picknicktafel met een afdak vanwaar de varkens in hun element bekeken kunnen worden. Een zeug met biggen heeft het rijk alleen. Ze kunnen zich uitleven in de modder en ze hebben een hut voor als het weer eens wat minder is. De negen tuinen worden verbonden door de "Varkenstuin fietsroute". belangstellenden kunnen zich bij het streekhuis melden (tel. 06 51 63 1647).

16 maart 2010
Een varkenshouder in de gemeente Lith werkt aan een plan voor een Varkenstuin. De opzet is globaal een gesloten bedrijf met 100 zeugen en 700 vleesvarkens. De varkens worden diervriendelijk gehuisvest en krijgen uitloop naar buiten zodat ze kunnen scharrelen en hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen zoals wroeten in de modder. Het doel is zoveel als mogelijk het vlees van de varkens rechstreeks aan klanten te verkopen. Om de Varkenstuin aantrekkelijk te maken om te bezoeken wordt gedacht aan een combinatie met een kleine speeltuin voor de kinderen en een eenvoudig boerenterras.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?