maandag, maart 19, 2007

 

Natuurcentrum Slabroek in Maashorst


Vernieuwd centrum trekpleister voor Slabroek

Het waait en regent deze zondagmiddag misschien net iets te hard om echt veel mensen naar de open dag van Natuurcentrum Slabroek te trekken. "Vorig weekend, toen was het mooi weer. Ik schat dat er toen zeker vijfhonderd bezoekers waren", vertelt een buurtbewoner. "En als 't weer meewerkt zie je hier soms wel duizend bezoekers op een dag.".Hoe dan ook, het centrum is weer helemaal klaar voor zoveel bezoekers. Afgelopen winter is de eeuwenoude boerderij helemaal uitgekleed en weer ingericht. "Verwarming, elektra, het dak, alles is vernieuwd", legt bestuurslid Leo Vervaart uit. "Dank zij de Ceres subsidie, de gemeenten Uden, Landerd, Oss en Bernheze, de provincie, Staatsbosbeheer, en heel veel sponsors die allemaal het belang van dit centrum zien".

Zelfs de naam is vernieuwd: geen bezoekerscentrum meer, maar Natuurcentrum Slabroek. Medewerkster Geja Hummel: "Inhoudelijk is ook alles nieuw. We wilden een permanente tentoonstelling over het Maashorstgebied. Veel mensen vragen uitleg over de Peelrandbreuk. We hebben drie doelstellingen hier, de belangrijkste is educatie. Daarnaast geven we informatie over de recreatiemogelijkheden in het gebied en verder hebben we nog de tentoonstellingen."De permanente tentoonstelling over de Maashorst varieert per seizoen. Op dit moment zijn de winterbeelden nog in gebruik waarbij zelfs de tafelbladen in de koffieruimte de sfeer van besneeuwde bomen ademen.Aan de buitenrand van de 'grote mensen tentoonstelling' komen de kinderen aan de beurt. Hun expositie bestaat uit vier onderdelen.

Buiten gaat de kindertentoonstelling verder in de speeltuin: de tractor blijkt een glijbaan te zijn, de dassenburcht is een kruip-door- sluip-door speelobject en in een woud van bomen kun je ervaren hoe een Hooglander met zijn brede horens moet manoeuvreren. Brabantsdagblad 19 maart 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?