zaterdag, februari 03, 2007

 

Graancirkel Oploo

De graancirkel draait om spelt en beleving

Een graancirkel moet toeristen naar Oploo lokken. Het graan, het oeroude spelt, is al gezaaid. Vanaf mei kan het publiek er doorheen wandelen.
Molenaar Jan van Riet met het graan dat gebruikt wordt voor de graancirkel in Oploo: spelt.
Graancirkel is de naam van een project van vijf ondenemers in Oploo. Het moet een activiteitenketen worden, waarvan een graancirkel het startpunt is. Het graan is al gezaaid, op de akker van Herman Hendriks achter de voetbalvelden in Oploo. Het ideeDe graancirkel wordt een wandelpad op de akker. Toeristen kunnen het graan (spelt) vanaf mei bekijken. De oogst in augustus is een evenement, net als het bewerken van het graan in de molen. De bakker maakt er brood van. VervolgensEr komen toeristische fiets- en wandelroutes rond Oploo.
Het ‘graancirkelteam’ heeft subsidie aangevraagd voor wegwijsborden en zoekt vrijwilligers die gids willen zijn. Kruisboogschieten met het plaatselijke gilde of rijden in een paardentram is ook een optie.De initiatiefnemersAkkerbouwer Herman Hendriks verbouwt spelt. Molenaar Jan van Riet verwerkt het. Bakker André Vermeulen verkoopt brood en geeft workshops. Toon Wientjes regelt de arrangementen en Tiny Hendriks opent zijn eetgelegenheid Ons Moe.
Het graan
„Spelt is een oeroud graan“, zegt akkerbouwer Herman Hendriks. „Ruim honderd jaar geleden was het de standaard. Het werd onder meer in Oploo verwerkt. Maar spelt verbouwen is eigenlijk niet rendabel. Er zit namelijk een vliesje om de korrel. Dat eraf rollen kost veel tijd. Het voordeel van dat kafje is dat spelt goed tegen ziektes kan. Het is gezonder dan andere graansoorten, vanwege een gunstig eiwitgehalte. Of het ook lekkerder is? Ach, het is als met wijn: in Frankrijk smaakt het altijd beter dan thuis. Het gaat om de beleving.
“Het doel„
We verbouwen het spelt voor de lol, niet voor het geld. Spelt verbouwen is arbeidsintensief en kost dus eerder geld dan dat het iets oplevert“, zegt Herman Hendriks. „Als we dit project kostendekkend krijgen, zijn we tevreden“, zegt Toon Wientjes. „We willen vooral laten zien hoe mooi Oploo eigenlijk is.“ Gelderlander 3 februari 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?