maandag, januari 22, 2007

 

Nieuwe boeren

Nieuwe boeren redden het platteland

Innovatie
Het Sociaal Cultureel Planbureau signaleert een nieuw type boer: de maatschappelijk onder­nemer, die de economie in zijn regio versterkt Deze vernieuwing vol­trekt zich geruisloos.

Het is opvallend dat de nieuwe boeren in het SCP-rapport ’In­vesteren in vermogen’ zo pro­minent worden genoemd. Deze voorlopers in de agrarische sec­tor dienen volgens het planbu­reau als inspirerend voorbeeld van een reeks positieve en kans­rijke ontwikkelingen in de Ne­derlandse samenleving. Voor de toekomst van het platteland spelen ze daarom een onmisba­re sleutelrol. Het gaat met name om zorgboeren, recreatieboe­ren, educatieboeren en natuur­boeren die maatschappelijke waarden produceren.

Binnen deze groep bevinden zich de zogeheten interactieve boeren die nog een stap verder gaan, door betrokken burgers aan hun bedrijf te laten deelne­men. Nieuwe initiatieven als buurderij’, relatie boer-consu­ment, stad/landarrangementen en adoptie van dieren en bomen maken de interactie tussen boer en burger zeer intensief. Dat al­les komt de regionale economie ten goede.

De nieuwe boeren grijpen deels terug op het verleden. Van ouds hadden boeren een bijzondere plek in dorpen en kleine steden. Boerderijen waren vaak de plaatsen waar je melk, vlees en aardappelen kon halen, waar kinderen gingen spelen, waar volwassenen op vakantie gingen en waar mensen die sociaal niet konden meekomen hun werk hadden. Boer en burger hadden veel contact met elkaar over het platteland en de dieren. Beiden waren dan ook afhankelijk van het wel en wee van hun streek.

Maar met de modernisering van de agrarische sector ontstond een scherpe scheiding. Waar de boer zich toelegde op productie voor de (vaak buitenlandse) markt, week de burger voor de dagelijkse boodschappen uit naar de supermarkt in de stad. En met de daling van het aantal boeren kwamen er steeds min­der mensen naar de boerderij.

Met deze scheiding is veel verlo­ren gegaan. Velen zijn ver­vreemd geraakt van voedsel, de natuur, de zorg voor dieren, de vertrouwdheid met de eigen leefomgeving. Tegelijkertijd groeit bij grote groepen burgers een verlangen naar herworteling. De ongekende populariteit van het datingprogramma ’Boer zoekt vrouw’ spreekt wat dat betreft boekdelen. Dat is veel boeren niet ontgaan. Zij zien in dat het platteland een unieke voorsprong heeft waar het gaat om de gezondheid, de leefkwa­liteit en zelfs de identiteit van burgers.

Op het platteland is het gewoon beter toeven dan in de stad. Zo zijn de afgelopen ja­ren duizenden zorgboeren, na­tuurboeren, recreatieboeren en educatieboeren ontstaan. Deze ’eerste generatie’ wil nu de erva­ringen doorgeven aan een nog veel grotere groep boeren die staat te popelen om deze ver­nieuwingsslag eveneens te maken. Onderzoek leert dat vijf­tien- tot twintigduizend boeren als maatschappelijk onderne­mer aan de slag zouden willen. Dat is een ongekende kans voor het Nederlandse platteland, en dus voor de gehele samenle­ving. Vooral de zorglandbouw zou wel eens de snelst groeien­de tak kunnen worden. Maar dat succes gaat niet vanzelf. Kansen moeten wel worden be­nut. Dat vraagt om nog meer betrokken burgers en organisa­ties, en wellicht nog belangrij­ker, bestuurders met moed en visie.

Het ’Manifest Veelzijdig Platteland!’ wil daarom de han­den ineen slaan door alle initia­tieven van de pioniers van de ’eerste generatie’ te bundelen. Per 1 januari hebben provincies de regie van het plattelandsbe­leid in handen gekregen. Dat betekent een actievere inzet. Het is daarom bemoedigend te zien dat verschillende provin­cies de mening van de inwoners peilen. Uit een onlangs gehou­den onderzoek in Utrecht, Lim­burg, Brabant, Gelderland en Overijssel blijkt dat het platte­land uitermate positief wordt beoordeeld. Bovendien vertrou­wen inwoners erop dat de zorg voor het platteland bij boeren in goede handen is. Ze vinden dat de boeren daarom meer ruimte moeten krijgen. Hier ligt een belangrijk aankno­pingspunt voor provinciale be­stuurders. Het is tijd om te in­vesteren in de maatschappelijke meerwaarde van het platteland. De nieuwe boeren laten zien dat er volop mogelijkheden zijn.

Ir. Jan Huijgen is mede-iniatiefnemer van het Manifest Veelzijdig Platteland’ Dr. Tjirk van der Ziel is ruraal socioloog
Bron: NHD





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?