woensdag, januari 31, 2007

 

Natuurbrug voor Maashorst

Acht miljoen euro voor natuurbrug Maashorst-Herperduin

Minister Karla Peijs wil met een bijdrage van 8 miljoen euro voor een natuurbrug de aaneensluiting van de gebieden Maashorst en Herperduin mee vorm geven. Dat is het resultaat van een gezamenlijke inspanning tijdens de opening van de A50, die door de minister in oktober 2006 werd verricht. In ieder geval is dat de stellige overtuiging van Stuurgroep De Maashorst. De kracht van deze samenwerking tussen alle betrokken partijen waaronder de provincie, gemeenten, Staatsbosbeheer en alle gebiedspartijen heeft de minister zeker erg aangesproken. Zodanig dat zij persoonlijk per brief heeft laten weten in te stemmen met deze bijdrage. Bij de verdere ontwikkeling en realisatie wordt tevens de inzet vanuit de Regionale Dienst Rijkswaterstaat Noord-Brabant toegezegd.

Stuurgroep de Maashorst Verschillende organisaties, verenigd in Stuurgroep De Maashorst, zijn er heel erg gelukkig mee. Zij hebben de handen ineengeslagen om Natuurgebied De Maashorst als natuureenheid te herstellen en verder te ontwikkelen. De ecologische waarden en potenties van de robuuste natuurkern, met de natuurgebieden Maashorst en Herperduin, en het cultuurhistorische landschap daaromheen zijn daarbij leidend. Robuuste verbinding Maashorst en Herperduin De gebieden Maashorst en Herperduin vormden in het verleden één aaneengesloten heide- en bosgebied. Om een robuust samenhangend natuurgebied te realiseren is het opheffen van barrières noodzakelijk. De belangrijkste barrières zijn de nieuwe snelweg A50 en de provinciale weg N324. De Stuurgroep wil door middel van het bouwen van een brede robuuste natuurbrug de gebieden weer verbinden en daarmee een samenhangend aaneengesloten natuurgebied bestaande uit een parkachtig landschap met bos, heide, vennen en stromende beekjes van circa 3.500 hectare tot stand brengen. Dit wordt daarnaast mede bereikt door bestaande bossen naar natuurbos om te vormen, het toelaten van spontane processen en het toepassen van begrazing.

Voorwaarden De minister stelt als voorwaarden dat de provincie de regie op zich neemt om te komen tot een uitwerkingsprogramma dat gedetailleerd moet worden opgesteld en voorziet in een ecologische onderbouwing. Voor het realiseren van een natuurbrug over de provinciale weg N324 verwacht de minister op korte termijn een officieel besluit van de provincie. Gedeputeerde Staten heeft onlangs per brief de minister laten weten het verzoek van de Stuurgroep te ondersteunen. De planstudie wordt mede door de provincie ter hand genomen en het geld voor de oplossing over de weg N324 wil GS beschikbaar stellen uit de middelen voor de periode 2007-2011. In de ogen van de Stuurgroep kan dus in alle opzichten aan de voorwaarden van de minister worden voldaan. Stuurgroep De Maashorst bestaat uit Provincie Noord-Brabant, de Gemeenten Oss, Uden, Landerd, Bernheze, Waterschap Aa en Maas, Staatsbosbeheer, Recron, Bezoekerscentrum Slabroek, Agrarische Natuurvereniging De Maashorstboeren/ZLTO en regionale natuur- en milieuorganisaties. Samen leveren zij hun bijdrage aan de vele ambitieuze projecten die op dit moment worden uitgevoerd of op stapel staan. Nieuwsbank 29 januari 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?