woensdag, januari 17, 2007

 

Cuijk: veerstoep Katwijk

Leden van de dorpsraad in Katwijk werken aan een plan om de oude veerstoep van Katwijk te herontwikkelen. Men denkt aan een podium met tribunes voor kleinschalige optredens voor toneel en muziek. Het doel is de woon- en leefomgeving te verbeteren. De dorpsraad wordt met de planvorming door de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNMH) ondersteund. Het project krijgt waar mogelijk ondersteuning van de reconstructie bijvoorbeeld het verkrijgen van subsidie. Stapelen van functies wordt gezien als een meerwaarde. Bijvoorbeeld het combineren van het idee met een theetuin welke geëxploiteerd wordt door cliënten van een zorginstelling.

Heidemij geeft ideeën in dorp en buurt een zetje

De Heidemij bestaat nog. De Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM), zoals de volledige naam luidt, is ooit opgericht als een ideële organisatie en later opgegaan in het beursgenoteerde Arcadis.

Kinderen tussen de koeien. Boeren uit Gelderland en Noord-Brabant die meedoen aan het project Belevend Leren, ontvangen regel­matig groepen op het erf. De Heidemij levert een financiële bijdrage aan dergelijke educatieve projecten. Maar de Heidemij is nog springlevend als ideële vereniging. Dankzij de winsten van Arcadis. Niet dagelijks, maar hij houdt de beurskoers van Arcadis wél in de gaten. Het Arnhemse ingenieurs- en adviesbureau is immers de ‘geldmachine’ voor de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij, beter bekend als de Heidemij. „Toen ik hier begon, in 2001, stond het aandeel op tien euro, nu op meer dan 47 euro“, zegt Kees Joosse, directeur KNHM. De Heidemaatschappij is grootaandeelhouder van Arcadis en plukt gretig de vruchten van de koersstijging in de vorm van het jaarlijkse dividend. Joosse is een blij man.

Het gaat hartstikke goed met Arcadis; dit jaar heeft Joosse een begroting van maar liefst 2,5 miljoen euro. Geld dat wordt gebruikt om goede ideeën in dorpen en wijken een zetje te geven. Kern met Pit, zo heet bijvoorbeeld de leefbaarheidswedstrijd die dit jaar alweer voor de elfde keer wordt gehouden. „Iedere bewonersgroep die tussen september dit jaar en augustus volgend jaar een concreet plan wil uitvoeren om de leefbaarheid van zijn wijk of dorp te verbeteren, kan zich aanmelden“, zegt Joosse. De prijs? Duizend euro per project, er is geld voor tweehonderd goede ideeën. De ‘winnaars’ krijgen bovendien gratis hulp van de ingenieurs en adviseurs van Arcadis, bijvoorbeeld door onderzoek. Want de bloedband met Arcadis is intact gebleven.Kern met Pit kost tweehonderdduizend euro, dus er blijft nog een paar miljoen over voor andere plannen. Zo helpt de Heidemij boeren in Gelderland en Noord-Brabant die op zoek zijn naar nevenactiviteiten die ook geld opleveren.

„Boeren die bijvoorbeeld groepen op het erf willen ontvangen om te schilderen of voor educatieve arrangemenenten. Veel kinderen denken dat melk uit de fabriek komt. Op de boerderij kunnen ze zien dat koeien de melk leveren.“ Andere projecten willen een brug slaan tussen stad en platteland. Joosse noemt het voorbeeld van de promotie van streekproducten zoals kaasjes in de omgeving van Amsterdam. Op tal van fronten is de Arnhemse stichting actief. „Er verandert zoveel op het platteland, er komen golfbanen, woningen, bedrijventerreinen - in dat proces probeer je een rol te spelen.“ De zeven vaste medewerkers van KNHM denken ook mee met bewoners van Katwijk (bij Cuijk) die plannen willen ontwikkelen voor de in onbruik geraakte veerstoep. In Arnhem-zuid willen buurtbewoners een project ‘omgaan met water’. Aanleiding is onder meer de toenemende vervuiling in deze waterrijke wijk. „Bewoners gooien veel brood in de vijvers, daar komt ongedierte op af en dat heeft weer een effect op het milieu.“ Meer dan vijftig projecten heeft KNHM onderhanden. Die vallen voornamelijk binnen de thema’s Actief Samenwerken, Mens & Water en Dynamisch Platteland. „ Leefbaarheid en bewustwording vormen eigenlijk de rode draad van de projecten waarbij we betrokken zijn“, zegt Joosse.

De voorstellen komen van de twaalf afdelingen die KNHM in alle provincies heeft. De leden zijn actief binnen gemeentes, bij waterschappen of zitten ‘in de groene hoek’. De activiteiten van de Arnhemse stichting houden niet op bij de landsgrenzen. Kees Joosse is net terug van een werkbezoek in Polen. De ‘geldmachine’ die Arcadis is, verdient immers ook geld in het buitenland. „Daarom willen we het geld ook delen met buitenlandse projecten.“ De keuze is gevallen op Letland en Polen waarmee de provincies Gelderland en Overijssel banden hebben. Vorig jaar ging 20 procent van het budget naar die landen. In letland waren 195 projecten ingediend; 27 daarvan kregen geld. Aan die projecten werken 2200 vrijwilligers, dertigduizend mensen hebben er plezier van. Het zijn niet altijd hele grootse initiatieven. Kees Joosse: „Een Lets project was een overkappingvan een binnenplaats van een grijs, grauw flatcomplex. Er kwamen bloembakken, garageboxen werden gerepareerd. Nu is de binnenplaats trefpunt voor bewoners, veelal oudere vrouwen die er al heel lang wonen. Hun mannen zijn overleden, hun kinderen zijn het huis uit. Nu komen ze elkaar weer tegen onder de overkapping, de gemeenschapszin is terug door dit project.“ Gelderlander 17 januari 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?