woensdag, januari 31, 2007

 

Buurtwinkel: Escharen, Vianen, Beugen

In het kader van de uitvoering van de reconstructie werken veel gemeenten aan Dorps Ontwikkelings Plannen (DOP). Vaak wordt er door bewoners naar voren gebracht dat men een bredewinkel in hun dorp mist. Voor de oudste inwoners in een dorp vaak een reden om te verhuizen. En dat laatste is weer tegen het beleid van zorginstellingen en woonmaatschappijen die graag zien dat ook de oudsten onder ons in de kleien kernen tevreden zijn en er lang blijven wonen. Woonmaatschappij Maasland is daarom bijvoorbeeld al vele jaren aktief in Escharen om de dorpswinkel open te houden. Lees meer hierover in het artikel hieronder. Deel van het probleem is dat de huidige supermarkten en dat geld ook voor buurtsupermarkten als Spar en Troefmarkt niet ontworpen zijn voor kernen tussen 1000 en 2000 inwoners. Er zijn wel nieuwe ontwikkelingen op dit front gaande. Zo werkt er een consortium van bedrijven aan het concept met als werktitel "Rest-O-Super". Vergetenboodschappen in combinatie met een breed skala aan diensten zoals een 'tafeltje dek je' service zijn de kern van het concept. Ook de gemeente is participant in het project. Zij stellen de locatie beschikbaar en zorgen voor parkeerplaatsen en straatverlichting. De beoogde locatie voor een testwinkel is Vianen bij Cuijk. Niet ver daar vandaan in Beugen bij Boxmeer wordt gewerkt aan een revitaliseringsplan voor de kern. Ook hier is er een kans dat we met een primeur te maken krijgen. De organisatie achter "Shopcourt" ook een concept dat speciaal ontwikkeld wordt voor kleine kernen heeft serieuze plannen om in Beugen te starten.

Zie ook: http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/02/rest-o-super.html

Weer kans buurtsuper Escharen

Escharen krijgt wellicht de buurtsupermarkt terug. De dorpswinkel die juli vorig jaar sloot, wordt dan gerund door verstandelijk gehandicapten.Woonmaatschappij Maasland, eigenaar van het pand aan het Burgemeester De Bourbonplein, praat momenteel met Dichterbij, de zorginstantie voor verstandelijk gehandicapten, over de mogelijkheden. „We hebben al veel gegadigden gehad die belangstelling hebben voor het pand om er een winkel in te beginnen“, zegt Ben Wouters, directeur van Maasland. Voor de leefbaarheid van het dorp wil hij echter niet zo maar een winkel, hij wil een buurtsupermarkt. En dan blijken er nauwelijks gegadigden voor te zijn.De Troefmarkt sloot niet voor niets in juli van het vorige jaar de deuren. De ondernemer die het avontuur had aangedurfd (eerder verdween de Spar) klaagde erover dat te weinig mensen uit Escharen er de boodschappen deden. Van de inkomsten kon hij het personeel niet aan het werk houden.

Vijf parttimers moesten op zoek naar een nieuwe baan.Het voordeel van het aanstellen van verstandelijk gehandicapten, onder deskundige leiding, is dat de loonkosten gedrukt kunnen worden. Omdat het naast werk voor de gehandicapten om een dagbesteding gaat, kan een vergoeding volstaan. „Kosten en baten komen in een andere verhouding te staan.“In het Land van Cuijk en Noord-Limburg werken al mensen met een beperking in supermarkten. Zij houden zich vooral bezig met vakken vullen. In Escharen worden de gehandicapte medewerkers op veel meer onderdelen ingezet; het worden, met al hun beperkingen, redelijk volwaardige arbeidskrachten. Ook het Regionaal Opleidingen Centrum gaat een rol spelen in het bedrijfsproces. In Escharen is al ervaring opgedaan met het werken met verstandelijk gehandicapten, zegt Wouters.

Zij zijn ook aan de slag gegaan in het in 2004 in gebruik genomen gemeenschapshuis van Escharen. De plannen verkeren volgens Wouters nog in een pril stadium. Wanneer de winkel zou kunnen openen, is nog niet bekend. Maasland Wonen en Dichterbij zijn nog in overleg. Maasland is er alles aan gelegen het project te laten slagen, zegt Wouters. „Dat is goed voor de leefbaarheid in het dorp.“ Gelderlander 31 januari 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?