donderdag, januari 11, 2007

 

Boerderijkip Sint Anthonis

De agrarische sector heeft het niet gemakkelijk. Subsidies worden afgebouwd en de grenzen gaan open. Boeren worden gedwongen tegen wereldmarkt prijzen te gaan produceren. Ze worden gedwongen efficiënter te gaan produceren en de schaal van hun bedrijf te vergroten om de kosten te verlagen. Landbouw Ontwikkelings Gebieden (LOG) voorzien in deze ontwikkelingsrichting. Maar het kan ook anders. Onder begeleiding van Agro & Co zijn een aantal ondernemers een nieuwe koers ingeslagen en hebben de Boerderijkip ontwikkeld. Dit is een nieuwe diervriendelijkere productiemethode die beter aansluit bij de veeleisende consument die daar ook wat meer voor wil betalen. Agro & Co is een ontwikkelingsmaatschappij opgericht door de provincie Noord Brabant, ZLTO en de Rabobank.

De betrokkenheid van Willy van Erp bij een bout met een bite

Willy van Erp uit Sint Anthonis is een van de vijf pluimveehouders in Nederland die de ‘boerenkip’ fokt. Een kip waar de Dierenbescherming met het eigen logo haar goedkeuring aan geeft. „Je bent bezig met het hele product.”

Pluimveehouder Willy van Erp uit Sint Anthonis. Foto: Ed van Alem Of ze tevreden zijn, is de rondpikkende meute ‘boerenkippen’ niet aan zien. Feit is wel dat het ’s morgens dringen is voor de luiken, als Willy van Erp deze openzet en de dieren in hun uitloop kunnen. Hun overdekte en met gaas omheinde ‘buiten’. Het zijn er 15.000. Willy van Erp (46) in zijn kippenschuur in Sint Anthonis: „Voorheen had ik hier zo’n 18.000 kippen lopen. Het zijn er nu minder, maar daar komt bij dat deze kippen een uitloop hebben die 20 procent van het staloppervlak is.” De ‘boerenkip’, van het ras Hubbard, groeit langzamer dan de gewone vleeskip en heeft meer bewegingsruimte. Daardoor is het vlees wat vaster, heeft het een bite, en is het iets donkerder van kleur.

De kippen worden grootgebracht op vijf pluimveebedrijven in Zuid-Nederland, onder meer in Sint Anthonis. Het was de vader van Van Erp die in 1970 begon met kippen. Ze bleven vooral een nevenbron van inkomsten. Naast de kippen heeft Willy van Erp, ook voorzitter van de afdeling Sint Anthonis van de ZLTO, nog zeventig melkkoeien in de stal staan. „Toen mijn vader met de kippen begon, groeide een kuiken in zeven weken uit tot 1200 gram. Een gewoon vleeskuiken is nu in zes weken 2200 gram. De nieuwe kippen doen daar twee weken langer over. Dat betekent ook dat ze meer voer eten en dat je minder vaak kippen naar de slacht brengt; zoals het er nu naar uitziet zal de opbrengst ongeveer gelijkblijven.” De deelnemende supermarkten hebben een afnamegarantie van ongeveer een jaar gegeven. Van Erp heeft er vertrouwen in. „Het blijft afwachten. Maar het welzijn van dieren staat volop in de belangstelling. Daar komt bij dat het met de economie de goede kant op gaat.

Ik verwacht dat je dat straks terugziet. „Het aardige van ons project is niet alleen dat je met iets nieuws bezig bent en manieren vindt om het welzijn van de kippen te verbeteren. Ik ben nu veel meer met het hele product bezig. Voorheen gingen de kippen weg als ze slachtrijp waren en dat was het dan. Nu ben je toch meer betrokken bij wat er mee gebeurt in de supermarkt, wat de consument ervan vindt.” Gelderlander 5 januari 2007.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?