vrijdag, januari 26, 2007

 

BMF kritisch op reconstructie

Reconstructie in Brabant mislukt

De reconstructie in Noord-Brabant is mislukt. Bedrijven verplaatsen nauwelijks en de verzuring en verdroging van natuurgebieden gaat door. Dat komt doordat de overheid niet hard genoeg optreedt en er te veel ruimte blijft voor uitbreiding van intensieve veehouderijen.
Dat was de conclusie van een discussiemiddag van vakblad Landwerk gisteren in Wageningen. De Brabantse Milieufederatie (BMF) stelde dat als eerste vast, maar er kwam geen tegengeluid van het landbouwministerie, Dienst Landelijk Gebied of adviesbureau.
Volgens de Milieufederatie is de ammoniakuitstoot in de breedte misschien wel met 20 procent gedaald, zoals DLG beweert, maar is dat nauwelijks aan de reconstructie toe te schrijven. Het komt door gestopte bedrijven. De uitstoot zal volgens BMF in de toekomst weer toenemen door oprekking van de mogelijkheden in de Wet ammoniak en veehouderij, gebruik van opgebouwde rechten uit het verleden en uitbreiding van het bouwblok voor dierenwelzijn.
Ook het verdwijnen van de compartimentering, waardoor ondernemers over de provinciegrens heen mogen uitbreiden, draagt hieraan bij. De provincie Brabant bevestigt dat er aanvragen zijn voor varkensbedrijven van 5 tot 10 hectare groot.

vrijdag 26 januari 2007, Door: Agrarisch Dagblad

Als je denkt dat de wereld maakbaar is dan kom je mogelijk tot de conclusie dat de reconstructie mislukt is. Je wijst LandbouwOntwikkelingsGebieden aan stelt budget beschikbaar en klaar is kees. Maar zo eenvoudig is het niet. Om een bedrijf te verplaatsen doen zich een aantal natuurlijke momenten voor. Bijvoorbeeld de gebouwen zijn afgeschreven of er is spraken van bedrijfsopvolging. De reconstructie zal hooguit dit moment een paar jaar naar voren halen voor die veehouders die toch al serieus over verplaatsing aan het nadenken waren. Over twintig jaar weten we pas echt of de reconstructie, voor wat betreft het onderdeel bedrijfsverplaatsing, geslaagd is (TG).





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?