vrijdag, december 22, 2006

 

Groene Raffinaderij

De plannen voor een raffinaderij van biomassa in het land van Cuijk worden concreter. Een belangrijke bron is mest. Er is een overschot van 1miljoen ton mest in de regio. Het streven is 200.000 ton te raffineren. Doel is de bruikbare grondstoffen uit de mest zoals eiwitten eerst te verwijderen. Vervolgens worden de mineralen N, P en K gescheiden zodat ze voor precisie bemesting gebruikt kunnen worden. Hierdoor kan op kunstmest bespaard worden wat gunstig is voor het milieu omdat voor de productie van kunstmest veel aardgas gebruikt wordt. Er is echter nog een probleem. Regelgeving staat deze innovatie in de weg. Mestverwerking staat hiermee volop in de belangstelling.

meer informatie over het project:
http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/06/groene-raffinaderij.html

Zie ook:

LTO laat onderzoek doen naar kans mestverwerking

LTO heeft het technisch adviesbureau Kema en de Animal Science Group (ASG) een opdracht gegeven voor een onder­zoek naar de mogelijkheden van mestverwerking. Dat maakte voorzitter Anne­chien ten Have van de LTO-vakgroep Varkenshouderij bekend bij de pre­sentatie van het maatschappelijk jaarverslag van de vakgroep. In het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar de technische en economische mogelijkheden van mestverwerking, maar ook naar de manier waarop het georganiseerd kan worden, zoals de participatie van varkenshouders en de vergunningverlening.

Manager Han Swinkels van de ZLTO verwees naar het proces rond de pluimveemestverbrandingsinstallatie van DEP in Moerdijk. Het kostte uiteindelijk ruim acht jaar voordat er met bouw van de installatie kon worden begonnen. Het is van wezenlijk belang te bekijken hoe za­ken contractueel moeten worden vastgeleg­d. Voorkomen moet worden dat veehouders in eerste instantie ja zeggen te­gen gezamenlijke mestverwer­king, maar niet mee doen zodra de plannen concreet worden, aldus Swinkels. Kema en ASG zullen ook onderzoek doen naar de technische haalbaarheid om met mest ener­gie te produceren.
Agrarisch Dagblad, 22/12/06





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?