zaterdag, september 09, 2006

 

Sluiten van energie en stof stromen

Het is begrijpelijk dat je grote ontsierende kassencomplexen graag grootschalig clustert om de overlast zo gering als mogelijk te laten zijn. Dit heeft echter ook nadelen. Moderne opvattingen waarbij energie leverende en energie vragende bedrijven aan elkaar gekoppeld worden zoals het "Nieuwe Gemengde Bedrijf" worden daardoor gefrustreerd. Daarin lijkt nu verandering te komen. Onder voorwaarden worden innovatieve concepten die een belangrijke bijdrage leveren aan het milieu maar die tevens de economische basis van bedrijven verstevigt mogelijk gemaakt. In overleg met de gemeente Boekel brengt het streekhuis ondernemers bij elkaar om de mogelijkheden van samenwerking op het gebied van energie en CO2 benutting te inventariseren. Komen hier gunstige resultaten uit dan is het aan deze ondernemers om daar hun voordeel mee te doen.

Groeiregeling voor knelgevallen kassen

Het provinciebestuur van Brabant gaat een regeling maken voor uitbreiding van glastuinbouwbedrijven die in de knel komen en niet verplaatst kunnen worden. Dat heeft gedeputeerde P. Rüpp van ruimtelijke ontwikkeling gisteren toegezegd aan Provinciale Staten. Rüpp komt daarmee voor een deel tegemoet aan de eis van de boerenorganisatie ZLTO om voor 250 alleenstaande kassenbedrijven uitbreidingsmogelijkheden tot zes hectare te geven.„Dat ondergraaft ons beleid om de glastuinbouw in Brabant zoveel mogelijk regionaal te concentreren. Er komt een beperkte regeling voor de echte knelgevallen die niet meer vooruit kunnen, met strikte voorwaarden omgeven. Dan heb je het over minder dan 100 bedrijven.“
Vage plannenVoor alleenstaande kassenbedrijven geldt nu een groeilimiet van drie hectare. Overschrijding hiervan wordt alleen mogelijk in landbouwgebieden waar geen bijzondere landschaps- en natuurwaarden aanwezig zijn. Rüpp: „Dan moet er ook flinke milieuwinst worden geboekt, bijvoorbeeld door clustering met een nabijgelegen varkenshouderij en champignonkwekerij zoals momenteel in Boekel wordt bekeken.“De gedeputeerde erkent dat het moeilijk is om de aangewezen concentratiegebieden voor de glastuinbouw werkelijk tot ontwikkeling te brengen. Veel plannen zijn met vaagheid omhuld. In beeld zijn meer dan 20 gebieden, waar ruimte is voor zo’n 600 hectare kassen. Onder meer gaat het om 60 hectare op de grens van Dongen en Loon op Zand, 30 hectare bij Drunen, 50 tot 75 hectare in Etten-Leur, 8 hectare bij Haarsteeg, 5 hectare bij Sprang-Capelle en 10 hectare bij Boekel. De grootste locaties zijn gepland in Deurne (75 hectare) en bij Dinteloord waar de provincie inzet op 300 hectare. De gemeente Steenbergen wil voorlopig niet verder gaan dan 150 hectare. Rüpp: „Wij willen deze locaties samen met de gemeenten in ontwikkeling gaan brengen. Weigeren ze, dan zal de provincie zelf bestemmingsplannen moeten gaan ontwikkelen. Dat is nog niet eerder vertoond. Er zal nog veel water door De Dommel stromen voor het zover is.“ Brabantsdagblad 9 september 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?