woensdag, september 13, 2006

 

MOB Complexen

BMF tegen herbouw 7 MOB-complexen

De Brabantse Milieufederatie (BMF) is tegen gedeeltelijke herbebouwing van zeven voormalige militaire terreinen in de Brabantse bossen. Deze zogeheten MOB-complexen, aangelegd tijdens de Koude Oorlog, moeten volledig worden teruggegeven aan de natuur.

De Brabantse Milieufederatie wil natuurherstel in plaats van nieuwe bedrijvigheid op en rond enkele voormalige MOB-complexen, zoals hier in Dongen. Foto Jan Stads Met deze stellingname reageert de BMF op de regels die het provinciebestuur en het ministerie van LNV hebben opgesteld voor ontmanteling en herbestemming van in totaal 16 terreinen, waarbij zo’n 400 gebouwen en 32 hectare asfaltverharding worden opgeruimd. Om dit te bekostigen willen deze overheden op een aantal plaatsen nieuwe bedrijvigheid toestaan.De milieufederatie vindt dat te ver gaan voor de complexen Schaijk (langs de N265 achter bandenhandel De Molen), Dongen (Eindsestraat), Spoordonk (Oirschotsebaan), Baarle-Nassau, Elsendorp (De Stichting), De Rips-Oploo (Peelkanaalweg) en Wanroij (nabij recreatiecentrum De Bergen). De omringende natuur is daarvoor te waardevol.

Erp en Tilburg Alleen op de complexen Erp (Heesakker) en Tilburg (grenzend aan het bedrijventerrein Kraaiven) is verstedelijking voor de BMF aanvaardbaar. In Tilburg wordt gedacht aan een bedrijventerrein. Maar zouden op dit 18,5 hectare grote complex 15 vrijstaande landhuizen worden gebouwd, dan levert dat volgens de milieufederatie voldoende geld op om alle andere terreinen in natuur om te zetten. Daarom vindt zij het verstandig zo weinig mogelijk verstedelijkingsruimte weg te geven. „Eenmaal gewekte verwachtingen zijn met name bij gemeenten moeilijk terug te draaien“, houdt de BMF het provinciebestuur voor. Van de overige MOB-complexen in Brabant die door provincie en LNV buiten de ontmante-lingsoperatie worden gehouden, moeten in ieder geval Driehuis in de Reekse Heide (gemeente Landerd) en Ulicoten in de gelijknamige heide (gemeente Baarle-Nassau) dringend een natuurbestemming krijgen, zo vindt de milieufederatie. Brabantsdagblad 13 september 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?