maandag, augustus 07, 2006

 

Slopen van kassen

Opruimen kas tot 80 procent vergoed

Brabantse glastuinders in kwetsbare gebieden kunnen maximaal tachtig procent van de kosten vergoed krijgen. Het gaat om kosten die gemoeid zijn met beëindiging van hun bedrijf.De provincie heeft hiervoor 11 miljoen euro in kas en gaat met deze nieuwe subsidieregeling de boer op. Dat gebeurt op twee informatie-avonden: woensdag 23 augustus in De Blauwe Kei in Veghel en dinsdag 29 augustus in De Nobelaer te Etten- Leur.Met de subsidie wil de provincie glastuinders stimuleren om te vertrekken van plaatsen waar kassen kwetsbare natuur belasten en waardevol cultuurlandschap ontsieren. Van dit overheidsstreven is tot dusver weinig terecht gekomen. De Europese Commissie heeft de regeling inmiddels goedgekeurd omdat de glastuinders hieruit volgens haar geen financieel voordeel kunnen halen. Daardoor is er geen sprake van concurrentievervalsende inkomenssteun waarop recent de subsidieregeling voor landschapsbehoud in het ruilverkavelingsgebied Sint-Oedenrode sneuvelde.De regeling voor glastuinders voorziet in een variabele vergoeding voor de sloopkosten, omgeslagen per vierkante meter glas, die bij een nieuw kassencomplex hoger is dan bij een oud. Daarnaast komt er compensatie voor waardevermindering van de grond die niet meer voor glastuinbouw mag worden gebruikt. Deze uitkering per vierkante meter varieert van twee euro voor één tot twee hectare glas, tot vijf euro voor voor meer dan vier hectare. Glastuinders die hun bedrijf willen verplaatsen krijgen bij toekenning van subsidie voorrang boven ondernemers die definitief stoppen.

Bouwkavels

Ook voor sloop van overtollige bebouwing in het buitengebied (hokken, hallen, silo’s) komt 11 miljoen euro subsidie beschikbaar. De bedragen voor kassen en bebouwing kunnen na 2010 oplopen tot 60 miljoen euro, mits deze investering kan worden terugverdiend door verkoop van nog eens 600 bouwkavels voor landhuizen. Bovenop de 1900 bouwkavels die verkocht moeten worden om al uitgekeerde sloopsubsidies voor veestallen terug te verdienen. De ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte is daar sinds 2001 mee bezig.
Met de subsidieregeling wil de provincie glastuinders stimuleren om te vertrekken van plaatsen waar kassen kwetsbare natuur belasten en waardevol cultuurlandschap ontsieren.
De provincie heeft hiervoor 11 miljoen euro beschikbaar.
Tuinders kunnen maximaal tachtig procent van de kosten vergoed krijgen. Brabantsdagblad 7 augustus 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?