maandag, augustus 07, 2006

 

Ruimte voor veehouderij

Meer ruimte veehouderij in milieuwet
door Ron Lodewijks
Zaterdag 5 augustus 2006 - Den Bosch - De veehouderij in Brabant krijgt meer mogelijkheden voor uitbreiding rond diverse natuurgebieden die kwetsbaar zijn voor verzuring. De bescherming daartegen valt weg door versoepeling van de ammoniakwet die het kabinet deze week aan de Tweede Kamer heeft voorgelegd.Het is bedoeling dat deze wetswijziging nog vóór de verkiezingen van november wordt aangenomen.Staatssecretaris Pieter van Geel van Vrom, de eerstverantwoordelijke bewindsman voor de ammoniakwet, geeft daarmee gevolg aan een eis van een Kamermeerderheid om het aantal veehouderijen dat last heeft van deze wet drastisch te beperken. Vorige maand aanvaardde het parlement Van Geels nieuwe stankwet die boeren meer armslag geeft voor uitbreiding van hun bedrijf in de buurt van burgerwoningen.
Stallenbouw De extra mogelijkheden die juist in Oost- en Midden-Brabant voor veehouders rond natuurgebieden ontstaan zijn volgens Van Geel het gevolg van de uitbreidingsruimte die wordt geboden in de reconstructieplannen voor herinrichting van het buitengebied. Deze ruimte voor stallenbouw kan straks worden benut omdat de provincie nog slechts ammoniakbeschermingszones van 250 meter mag aanwijzen rond zeer kwetsbare natuurgebieden die groter zijn dan 50 hectare. Binnen deze zones mogen varkens- en kippenbedrijven alleen uitbreiden als ze het milieu niet verder belasten. Nu geldt deze beperking nog voor alle natuur die kwetsbaar is voor verzuring door ammoniak.Volgens de Brabantse Milieufederatie (BMF) valt door deze versoepeling de bescherming weg van onder meer het Aa-dal bij Keldonk, het landgoed Baest bij Middelbeers, het bosgebied De Stippelberg bij Bakel en van het beekdal van Het Merkske ten westen van Baarle-Nassau.Natuurgebieden van minder dan 50 hectare kunnen nog slechts bij hoge uitzondering en onder zeer strikte voorwaarden onder bescherming van de ammoniakwet worden gebracht. Provincie, gemeenten, landbouw- en natuurbeschermingsorganisaties moeten het dan met elkaar eens zijn.
Andere wettenDe versoepeling van de ammoniakwet betekent niet dat de overheid bij beoordeling van uitbreidingsplannen van intensieve veehouderijen voorbij kan gaan aan Europese regels tegen milieuvervuiling. Ook kan niet voorbij gegaan worden aan de speciale bescherming van enkele tientallen Brabantse natuurgebieden die vallen onder de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn en de Natuurbeschermingswet. Het advies van de Raad van State om nauwkeurig in beeld te brengen hoeveel veehouders met deze verschillende wetten te maken krijgen en welke lasten dat voor hen meebrengt, volgt Van Geel niet op. De staatssecretaris is evenmin bereid de wettelijke regels voor bescherming van natuur en milieu op elkaar af te stemmen, vooruitlopend op de zogeheten omgevingsvergunning die allerlei vergunningen samenbrengt. Brabantsdagblad 5 augustus 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?