donderdag, augustus 10, 2006

 

Ruimte voor gemeenten

’Eis aan megastal kan hoger’

Het provinciebestuur kan het volgens de provinciale planologische commissie (ppc) niet maken om gemeenten in Oost- en Midden-Brabant te verbieden aanvullende eisen te stellen aan de bouw van megastallen ten gunste van de kwaliteit van het buitengebied.Dat stelt de ppc in een scherpe brief waarin zij ondubbelzinnig de kant kiest van de gemeente Boxtel. Die kreeg begin dit jaar van het provinciebestuur te horen dat het ontoelaatbaar is om in haar nieuwe bestemmingsplan buitengebied ten gunste van het landschap extra voorwaarden te stellen aan de ontwikkeling van duurzame locaties voor ettelijke duizenden varkens. Een dergelijke afwijking van de hoofddoelstellingen van de regionale reconstructieplannen voor herinrichting van het buitengebied zal van geen enkele gemeente worden getolereerd, zo luidde de boodschap.
BeoordelingDe ppc vindt dat de provincie met deze opstelling in strijd handelt met hetgeen zij zelf in de reconstructieplannen heeft opgeschreven. Daarin staan een aantal eisen opgesomd waarmee minimaal rekening moet worden gehouden bij de beoordeling van varkenslocaties. Dit impliceert volgens de commissie dat de gemeenten hier eisen aan mogen toevoegen en dat de provincie hen ook op deze mogelijkheid moet wijzen.„Uw stelling om hen dit recht te ontzeggen is niet meer houdbaar. Wij constateren dan ook dat de gemeente Boxtel niet handelt in strijd met de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid“, aldus de pcc die onder leiding staat van voormalig Boxtels burgemeester J. van Homelen. Boxtel is één van de eerste gemeenten met een plan buitengebied dat valt onder het regiem van de reconstructiewet. De Boxtelse wethouder G. van den Oetelaar heeft al aangekondigt naar de Raad van State stappen als het provinciebestuur ingrijpt in het plan buitengebied dat dit najaar door de gemeenteraad wordt vastgesteld. „Ik ben ervan overtuigd dat wij zo'n beroep gaan winnen“, verklaarde hij. Zijn filosofie dat wie wat wil in het buitengebied ook moet investeren in verbetering van de kwaliteit, wordt juridisch dwingend voorgeschreven via een landschappelijk inpassingsplan voor stallenbouw.
VerhoudingDe boeren vinden dat Van den Oetelaar hiermee te ver gaat en lopen te hoop tegen het bestemmingsplan. „Door te eisen in plaats van te stimuleren, verpest de gemeente de verhouding met de boeren. Zij lopen niet weg voor duurzaamheid maar wensen dit niet door de strot geduwd te krijgen“, aldus ZLTO-bestuurder H. van Ham. Brabantsdagblad 10 augustus 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?