zondag, juli 30, 2006

 

Nieuwe stankwet

Stankwet veehouderij er toch door

De Tweede Kamer heeft vrijdagavond de nieuwe stankwet voor de veehouderij alsnog aangenomen. Deze wet geeft boeren meer armslag voor uitbreiding, wat leidt tot een verminderde bescherming van burgerwoningen nabij veestallen tegen stankhinder.Bovendien worden sport- en recreatieterreinen niet langer als stankgevoelig aangemerkt. De stemming over de stankwet had plaats nadat het derde kabinet Balkende door een meerderheid in de Kamer in het zadel was geholpen. Over de inhoud van deze wet was al overeenstemming bereikt tussen staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) en regeringspartijen CDA en VVD. Die zagen af van hun voornemen om de stanknormen over de hele linie fors te versoepelen wat verder ten koste van burgers zou zijn gegaan.

Het provinciebestuur van Brabant had Van Geel gewaarschuwd dat deze ingreep ook fnuikend was voor de herinrichting van het Brabantse buitengebied. Varkens- en kippenhouders zouden nóg meer mogelijkheden hebben gekregen om hun bedrijf fors uit te breiden. Dit gevaar lijkt nu geweken. Boeren die investeren in luchtwassers waarmee de uitstoot van ammoniak en de stank die dat veroorzaakt sterk verminderen, mogen ter compensatie wél meer dieren gaan houden. Door aanvaarding van een amendement van SGP-voorman Bas van der Vlies, worden nu alleen nog gebouwen als stankgevoelig aangemerkt, mits zij bovendien bewoond en in gebruik zijn. Daardoor krijgen boeren nabij sport- en recreatieterreinen meer armslag voor uitbreiding. Ook aanleg van deze terreinen in agrarisch gebied wordt eenvoudiger.

Gunstig

Dit pakt onder meer gunstig uit voor het motorcrossterrein De Peel dat de gemeente Landerd wil aanleggen in een varkensgroeigebied ten zuiden van de vliegbasis Volkel. De Peel moet een aantal illegale crossbanen gaan vervangen. Ook biedt de stankwet perspectief voor een golfbaan in een varkensgroeigebied rond het bungalowpark Stille Wille, langs de A58 tussen Oirschot en Moergestel. Deze golfbaan was tot voor kort onmogelijk door stankcirkels.De stankwet treedt in 2007 in werking, als de Eerste Kamer eveneens akkoord gaat. Van Geel heeft aangekondigd nu ook haast te willen maken met de nieuwe ammoniakwet voor de veehouderij. Deze wet is gunstig voor boeren omdat hij minder natuur beschermt tegen de uitstoot van ammoniak.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?