zaterdag, juni 10, 2006

 

Regionaal crossterrein

Regionaal crosscircuit De Peel komt in zicht

Het gemeentebestuur van Landerd krijgt groen licht om zijn plan voor een regionaal motorcrossterrein bij Odiliapeel verder uit te werken. Naast de provincie zijn ook de provinciale planologische commissie (ppc) en de buurgemeenten positief over dit initiatief dat tot een bundeling van de motorsport in Noord-Oost Brabant moet leiden.

Het nieuwe circuit gaat zes merendeels illegale crosslocaties in de omgeving vervangen. Het gaat om De Kuil bij Reek (inmiddels gesloten), Bezuidenhout bij Boekel dat op last van de Vrom-inspectie moet worden gesloten, het legale crossterrein Boompjesweg bij Landhorst, Mac Bedaf bij Volkel, alsmede het Nabbegat en de Trentse bossen bij Zeeland (ook gemeente Landerd) waar nog wildcrossers actief zijn. Het motorcrossterrein komt ten zuiden van de kruising die de Volkelseweg maakt met de Middenpeelweg, nabij de kippenmestfabriek Ferm-O-Feed. Dit gaat ten koste van tien hectare onbebouwd akkerland binnen het landbouwontwikkelingsgebied De Peel, dat gereserveerd is voor intensieve veehouderijen die elders moeten wijken voor natuur en milieu.

De boerenorganisatie ZLTO is niet blij met de afkalving van dit gebied, waar voor vier van de twaalf geplande nieuwe veehouderijen geen plaats meer zou zijn. Ook de Brabantse Milieufederatie toonde zich deze week gereserveerd over de locatie voor het crossterrein. Die is concreet in beeld voor een Udense varkenshouderij die met provinciale subsidie wordt verplaatst uit de natuurrijke wijstgronden in het gebied van de Peelrandbreuk. De reconstructiecommissie heeft een standpunt opgeschort.Provincie en ppc tillen daarentegen niet zwaar aan het volgens hen beperkte verlies aan landbouwgrond door de crossbaan.

De geluidsoverlast voor de omgeving blijft binnen de wettelijke perken van 50 decibel door aanleg van geluidswallen aan de rand van het circuit én langs een aantal banen daarbinnen.Wél moet Landerd nog een onderzoek instellen naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit. Hoewel de normen voor fijn stof in dit gebied nu al worden overschreden en de crossbaan tevens verkeer zal aantrekken, acht de provincie een vergunning ook op dit punt mogelijk. Aangetoond moet dan worden dat de luchtvervuiling elders in dit gebied afneemt door sluiting van de zes andere crossterreinen.

Gesteund door het positieve standpunt van provincie en ppc, wil de gemeente de komende twee maanden samen met belanghebbende motorcrossverenigingen een eisenpakket voor het nieuwe circuit samenstellen. „Dan kunnen we ook de kosten berekenen en acht omliggende gemeenten en de provincie vragen of zij hieraan willen meebetalen“, verklaart voorlichter A. van Maanen. Brabantsdagblad 10 juni 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?