maandag, juni 26, 2006

 

Ongewenst effect MEP subsidie

CLM: Huidige steun voor mestvergisting zal mestoverschot doen groeien

Naar het zich nu laat aanzien zal er ook volgend jaar een mestoverschot zijn. De verwerking of export van mest komt nog onvoldoende van de grond en een ander belangrijk punt is dat niet gerekend is met het effect van co-vergisting van mest. Dat schrijven Frits van der Schans en Anton Kool van CLM.

Bij co-vergisting worden producten aan mest toegevoegd, waardoor de totale hoeveelheid mest toeneemt. Op dit moment zijn nog maar een twintigtal vergistinginstallaties in bedrijf. Maar uit recente inzichten blijkt dat dit aantal de komende jaren sterk kan toenemen tot enkele honderden installaties. Daarmee zal het mestoverschot met miljoenen kilo's stikstof en fosfaat stijgen. Een toename van het overschot met 20 tot 30% is denkbaar.De energie uit vergisting wordt erkend als groene stroom en wordt derhalve gesubsidieerd. Zo'n 60 tot 70% van de opbrengstprijs van deze groene stroom bestaat uit subsidie van het Rijk. Zo’n hoge subsidie is te rechtvaardigen als daarmee innovatie en optimalisatie van het gehele systeem van vergisting plaatsvindt, en dat is heel erg nodig. Want op dit moment levert co-vergisting netto gezien nauwelijks klimaatwinst op. Zo geeft de productie van energiemaïs bijna net zoveel uitstoot van broeikasgassen als er bij vergisting aan besparing wordt bereikt.Feitelijk subsidieert de Rijksoverheid veehouders om groene stroom te produceren die helemaal niet zo groen is en waarmee het mestoverschot en de kosten voor mestafzet toenemen. Daarmee is co-vergisting een lust voor enkelen, maar een last voor velen, stellen Van der Schans en Kool. De belastingbetalers en veehouders die mest moeten afzetten zijn de dupe. En het milieu is er nauwelijks bij gebaat. Een veel efficiëntere energieproductie met mestvergisting is gewenst en is volgens de CLM medewerkers ook mogelijk. Dat kan door bijvoorbeeld:
alleen restproducten te gebruiken waarbij wél klimaatwinst wordt geboekt,
de vrijkomende warmte te benutten, biogas niet om te zetten tot elektriciteit maar als gas te leveren, efficiëntere verbrandingsmotoren te gebruiken.Het Rijk doet er verstandig aan om innovaties op deze punten te stimuleren in plaats van gemeenschapsgeld over de balk te gooien en de landbouw met een vergroot mestprobleem op te zadelen, aldus Van der Schans en Kool.
CLM, 17/06/06





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?