donderdag, juni 01, 2006

 

Omega-3 melk

Gezondere melk door ander voer

De koeien waarvan de melk tot kaas wordt verwerkt bij Rouveen Kaasspecialiteiten, produceren voortaan melk die gezonder is voor de mens: minder verzadigde vetzuren, maar juist meer omega 3- en andere gezondheidsbevorderende vetzuren, zoals CLA’s.Die gezondere melk is het resultaat van aangepast voer dat door veevoerbedrijf Hendrikx UTD uit Boxmeer is ontwikkeld. De kaas van Rouveen komt onder de naam Weidenaer in het schap bij 350 vestigingen van Super de Boer.Woordvoerder Guus Knoops van Hendrikx: „Omega 3-vetzuren zijn onontbeerlijk voor het menselijk lichaam, dat deze vetzuren echter zelf niet aan kan maken. Vanwege de gunstige effect op het functioneren van hart, bloedvaten en hersenen worden deze vetzuren steeds vaker toegevoegd aan steeds meer voedingsmiddelen. Meestal zijn deze toevoegingen synthetisch en dat staat haaks op de vraag van de consument naar natuurlijke ingrediënten.“Het nieuwe, gepatenteerde voer van Hendrikx is het resultaat van vijf jaar onderzoek. De boeren die deelnemen aan het project krijgen een strak voederregime opgelegd, waardoor het gehalte omega-3 vetzuren door het jaar constant blijft. Onderdeel van dat regime is dat de koeien gedurende het weideseizoen dagelijks in de wei gaan om te grazen. Dat is te volgen via een webcam en de site http://www.weidenaer.nl.de/ ‘nieuwe’ melk is, wat Hendrikx betreft, nu al een doorslaand succes. Woordvoerder Knoops: „In Engeland wordt via de supermarktketen Marks & Spencer melk verkocht van koeien die ons voer hebben gehad. Die melk is drie keer zo duur als gewone melk, maar loopt als een trein. Neen, over het volume dat we daar verkopen doen we geen mededelingen.“Deze uitstap naar Engeland doet twee vragen rijzen. Hoe duur wordt die weidenaerkaas dan hier wel niet en krijgen wij hier in Nederland ook ‘omega-melk’ in het koelvak bij de super?Knoops: „De zuivelwereld weet waar wij mee bezig zijn en dan onstaan er gelegenheidscoalities, in dit geval van een kaasfabriek, een kaasvermarkter en melkveehouders die ons voer afnemen. Maar we zijn bijvoorbeeld ook in vergevorderde onderhandeling met een fabrikant die yoghurt wil gaan maken op basis van deze gezonde melk.“Het antwoord op de vraag wat de nieuwe, gezonde kaas moet gaan kosten komt van de vermarkter, de Westland Kaasgroep uit Huizen. Woordvoerster Annelie Verstraaten: „Onze adviesprijs is elf euro per kilo. Dat is twee kwartjes duurder dan een A-merk als Maaslander. Maar het is uiteindelijk de detaillist die de prijs bepaalt.“Zo geheimzinnig als Hendrikx doet over het recept van zijn nieuwe voer, zo openhartig is Jan Dijkstra, docent diervoeding aan de Universiteit Wageningen: „Het effect van natuurlijke omega 3-vetzuren en andere gezondheidsbevorderende vetzuren bereik je langs twee wegen. Je geeft de koeien zo veel mogelijk vers gras en zo weinig mogelijk krachtvoer. Het krachtvoer dat je geeft moet een uitgebalanceerde hoeveelheid lijnolie bevatten. Niet te veel en niet te weinig. Zo bereik je dat in de voormagen van de koe het omzetten van verzadigde naar onverzadigde vetzuren niet te snel verloopt, maar ook niet te langzaam. Dat is het geheim van de smid.“Het veevoer van Hendrikx is volgens Dijkstra wel uniek voor Nederland, maar zeker niet voor de rest van de wereld. „Overal wordt gezocht naar methodes om te komen tot gezondheidsbevorderende vetzuren. Ik weet bijvoorbeeld dat de Belgische Campinadochter met hulp van een beperkt aantal boeren melk op de markt brengt met omega-3 vetzuren.“ BN De Stem 1 juni 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?