dinsdag, juni 13, 2006

 

Meekrap

Veerman opent meekrapfabriek SteenbergenMinister Veerman van LNV opent op 14 juni de nieuwe meekrapfabriek Rubia Pigmenta Naturalia in Steenbergen (N-Br). Een aantal akkerbouwers rondom Steenbergen hebben enkele tientallen hectares beplant met meekrap. Uit de wortels van de meekrapplant kan een natuurlijke kleurstof gewonnen worden.
De wortelstokken van de plant worden gewassen, gedroogd en vermalen, waarna de kleurstof wordt onttrokken aan het maalsel. De kleurstof omvat 40% van het kleurenspectrum. In de toekomst moet het echter mogelijk zijn om het totale spectrum met plantaardige kleurstoffen te overlappen.
BN/De Stem, 07/06/06

Zie ook:

Meekrapfabriek (Rubia) van start


De fabriek van meekrapverwerker Rubia in Steenbergen is woensdag geopend. Rubia kan de rode verfstof die uit de wortel wordt gehaald in augustus leveren, maar nu al stromen de bestellingen binnen.
Rubia heeft inmiddels honderd potentiële klanten in de portefeuille, waarvan er dertig al een bestelling hebben gedaan. De klanten komen van over de hele wereld. Volgens directeur Anco Sneep haakt de rode verfstof in op de toenemende vraag naar natuurlijke verfstoffen. Dat blijkt zowel uit marktonderzoeken als uit voorspellingen van trendwatchers.
Vijfentwintig telers telen het gewas, verspreid over drie teeltgebieden: Tholen, West-Brabant en Oost-Brabant. Op één na zijn de telers ook aandeelhouder. Er zijn diverse kleinere aandeelhouders en twee grote: CZAV met tien procent van de aandelen en de ZLTO, via NCB Participaties, met de helft van de aandelen.
Meer informatie over Rubia staat op de website. Nieuwe Oogst, donderdag 15 juni 2006





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?