zaterdag, juni 24, 2006

 

Farm Energy Network (FEN) Boekel

In de landbouw zijn er bedrijven die veel warmte nodig hebben bijvoorbeeld tuinbouwkassen en andere bedrijven die veel warmte kunnen produceren bijvoorbeeld een vleesvarkensbedrijf. Je zou verwachten dat deze bedrijven met elkaar zouden samenwerken. In de praktijk kom je dat nog niet tegen. Enerzijds vanwege de lage kosten van energie alhoewel daar wel verandering in gekomen is. Anderzijds vanwege weerstand om samen te werken omdat een stukje zelfstandigheid ingeleverd moet worden.

Op verzoek van de gemeente Boekel brengt het Streekhuis partijen bij elkaar. De eerste stap is een inventarisatie van de mogelijkeden om samen te werken en de economische gevolgen te berekenen.

Energie Innovatie

R&R systems is een innovatief bedrijf in Gemert wat het imago van de intensieve veehouderij een oppepper geeft. Het beheerst namelijk de techniek om van een varkensstal of kippenstal een energiecentrale te maken om woningen tegen lage kosten en CO2 neutraal te verwarmen. Op diverse plaatsen in een stal kan energie gewonnen worden. Bijvoorbeeld de mest onder de dieren. Deze is normaal 20 graden of hoger. Door de mest te koelen ontstaat er warmte die benut kan worden om gebouwen elders te verwarmen. Bijkomend voordeel is dat door de lagere temperatuur van de mest de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen en dus stank aanzienlijk gereduceerd wordt. Maar ook dieren in een stal produceren veel warmte. Een varken kan gezien worden als een klein 'kacheltje' van ongeveer 100 watt. Een grote stal van 3000 vleesvarkens kan met wat fantasie gezien worden als een grote 'kachel' van 300.000 watt. Deze energie gaat normaal door de ventilatoren van de stal naar buiten. Door een warmtewisselaar toe te passen kan een groot deel van de energie terug gewonnen worden.

Energydak

Als het in de zomer warm weer is dan kan de temperatuur van een dak oplopen tot enorme hoogte. Zo ook de temperatuur van het dak van een stal. Het dak kan eenvoudig gekoeld worden met behulp van grondwater van 11 graden. Dit is gunstig voor het klimaat in de stal en dus het comfort van de dieren. De temperatuur van het grondwater zal hierdoor gedurende de zomer enkele graden stijgen. Deze warmte kan gedurende de winter weer terug gewonnen worden om de stal te verwarmen. Echter, nu komt het goede nieuws, er is meer warmte dan nodig is voor het verwarmen van de stal alleen. De restwarmte van een stal van 3000 vleesvarkens is goed om ook nog eens ongeveer 100 tot 150 woningen van warmte te voorzien. In plaats van woningen mag dit natuurlijk ook een ander groot warmtevragend object zijn. Bijvoorbeeld een kassencomplex of een groot zwembad. De afstand tussen de stal en het te verwarmen object kan zonder bezwaar 1000 meter bedragen.

Voor een pilot wordt gezocht naar een varkens- of kippenbedrijf met in de buurt een warmtevragend object of bouwplannen voor een woonwijk.

Informatie en aanmelden belangstellenden:
Streekhuis Peel & Maas, Cuijk
tgoossens@rmb.nl

In samenwerking met R&R Systems, Gemert:
http://www.r-r-systems.nl/html/

De redactie van Agriholland publiceerde het bericht 26/6 als volgt:

Ideeën voor een energieleverende varkens- of pluimveestal

Energieadviesbureau R&R systems uit Gemert is er van overtuigd dat er tal van mogelijkheden bestaan om van een varkensstal of pluimveestal een soort energiecentrale te maken om woningen tegen lage kosten en CO2 neutraal te verwarmen. Het bedrijf stelt vast dat er op diverse plaatsen in een stal energie gewonnen kan worden.

De mest onder de dieren heeft normaal eentemperatuur van 20 graden of hoger. Door de mest te koelen ontstaat er warmte die benut kan worden om gebouwen elders te verwarmen. Bijkomend voordeel is dat door de lagere temperatuur van de mest de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen aanzienlijk gereduceerd wordt. Ook de dieren in een stal produceren veel warmte. De warmteproductie van een vleesvarken bedraagt zo'n 100 watt. Door een warmtewisselaar toe te passen kan een groot deel van de warmte die de dieren produceren teruggewonnen worden.

Als het in de zomer warm weer is dan kan de temperatuur van een dak van een stal erg hoog oplopen. Het dak kan eenvoudig gekoeld worden met behulp van grondwater van 11 graden. Dit is gunstig voor het klimaat in de stal en het comfort van de dieren. De temperatuur van het grondwater zal hierdoor gedurende de zomer enkele graden stijgen. Deze warmte kan gedurende de winter weer teruggewonnen worden om de stal te verwarmen. Het blijkt echter dat er 's zomers meer warmte kan worden gewonnen dan er in de winter nodig is voor het verwarmen van de stal. De restwarmte van een stal van 3000 vleesvarkens is goed om ook nog eens ongeveer 100 tot 150 woningen van warmte te voorzien. De afstand tussen de stal en het te verwarmen object kan daarbij zonder bezwaar 1000 meter bedragen. R&R systems zoekt voor een pilot een varkens- of pluimveebedrijf met in de buurt een warmtevragend object of bouwplannen voor een woonwijk.

Links:

http://reconstructiepeelenmaasnieuws.blogspot.com/2006/09/sluiten-van-energie-en-stof-stromen.html



Reconstructie Peel en Maas Nieuws, 24/06/06
Copyright ©2006 AgriHolland B.V.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?