zaterdag, april 08, 2006

 

Voorzieningen kleine kernen

‘Dorpen niet gebaat bij bankloketje’

De initiatiefwet van PvdA-Tweede-Kamerlid Crone om banken te dwingen in kleinere kernen betaaldiensten aan te bieden, leidt tot veel kritiek. Volgens de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) wordt een dorp niet ineens leefbaar als er een bankloket is. Ook in de Tweede Kamer is twijfel over het voorstel.

Crone wil banken verplichten een betaaldienst in elke woonplaats met meer dan drieduizend inwoners in te richten. Dorpen zijn hierbij helemaal niet gebaat, aldus voorzitter D. van de Vondervoort van de LVKK, waarbij ook Doarpswurk Fryslân is aangesloten. Het plaatsen van een bankloketje of een pinautomaat maakt een dorp of wijk nog niet leefbaar, schrijft de voorzitter in het aprilnummer van de nieuwsbrief van zijn vereniging. Daarvoor is een bloeiend sociaal, maatschappelijk en cultureel leven nodig - en dat is er meestal wel. Dorpsraden en buurtverenigingen genoeg, die van alles organiseren om het leven in het dorp aangenamer te maken. ,,Dat is het sociale goud van onze samenleving.’’

Pleiten voor de aanwezigheid van basisvoorzieningen klinkt leuk maar is achterhaald, zo niet ouderwets, vindt Van de Vondervoort. Dorpelingen zijn er allang aan gewend dat winkels en banken en andere instellingen verdwijnen, en ze kunnen er doorgaans prima mee leven.
Verreweg de meesten hebben een auto en forenzen naar de stad, waar ze en passant boodschappen doen. En geldzaken regelt het gros van de burgers via internet en post.

De PvdA heeft geen oog voor technologische ontwikkeling en de diversiteit van het platteland, zegt Van de Vondervoort. ,,Het internetbankieren dat we nu kennen is mogelijk nog maar het begin. Alleen al hierom is het niet verstandig nu een wettelijke regeling te maken, waarbij banken worden verplicht tot een standaard dienstverlening die bovendien stamt uit het verleden. Dorpen hebben er juist behoefte aan dat banken hun dienstverlening blijven ontwikkelen.’’
Ook in de Tweede Kamer bleef gisteren de steun uit, toen Crone het wetsvoorstel verdedigde. De VVD bleef ronduit tegen, het CDA was uitermate kritisch en Crone leek er niet in te slagen de kleine christelijke partijen te overtuigen.

De opponenten daagden Crone uit om aan te geven waarom banken wel verplicht moeten worden om voorzieningen in stand te houden en bijvoorbeeld buurtsupers niet. Crone, op zijn beurt, maakt de vergelijking met post en telefonie. Er zijn wettelijke regels om die voorzieningen tot in alle uithoeken van het land in stand te houden.
Crone is bereid zijn wetsvoorstel zo te formuleren, dat steun geven aan dat soort initiatieven door de banken ook uitgelegd kan worden als het instandhouden van betaaldiensten.

Het wetsvoorstel voorziet in een heffing bij alle banken. Zo ontstaat een pot, waardoor onrendabele diensten op het platteland en in een aantal wijken in grote steden overeind kunnen blijven. Friesdagblad 6 april 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?