vrijdag, april 14, 2006

 

Klassiek bouwen

Uden-Zuid krijgt klassieke huizen

In het overwegend modern ogende Uden-Zuid verrijst volgend jaar een wijkje dat de sfeer van de jaren twintig/dertig moet gaan ademen. De wijk komt te liggen nabij de Lippstadtsingel en zal alleen via de nieuw aan te leggen rotonde bij Karrevracht bereikbaar zijn. De vraag naar klassiekers groeit. Uden - In het nieuwe uitbreidingsplan Hoenderbosch III, gelegen in Uden-Zuid, komen volgend jaar huizen die de nostalgische sfeer van de jaren twintig en dertig uit de vorige eeuw moeten uitademen. Het wijkje, waar plaats is voor een kleine 200 woningen, zowel vrijstaand, geschakeld als in rijtjes, wordt omsloten door de Lippstadtsingel, de Ruitersweg en Karrevracht.

Steeds meer vraag

Volgens Scato Molkenboer, stedenbouwkundige van de gemeente Uden, is er steeds meer vraag naar dergelijke woningen. „Dat merken we ook in andere wijken. Overigens is het een landelijk verschijnsel, dus zeker niet typisch voor hier in Uden.“ Ofschoon in de woningen bijvoorbeeld de vroegere eetkamer terugkeert, gaat het bij de huizen volgens stedenbouwkundige Molkenboer vooral om de buitenkant. „Vooral de kapvorm, de dakoverstekken en de gebruikte materialen bepalen de sfeer.“ Om de nostalgische sfeer van de jaren twintig en dertig te realiseren, worden niet alleen de huizen in stijl gebouwd. Ook de bestrating, de verlichting en de erfafscheidingen worden aangepast aan het gewenste beeld. „Niet de felgele bestrating die we elders in Uden-Zuid toepassen, maar vooral gebakken materiaal. Ook de straatlantaarns worden aangepast. De fabrikanten spelen steeds meer in op de vraag.“ Volgens Molkenboer komt er in Hoenderbosch III meer aandacht voor het groen, in de vorm van bomen en hagen.

Regenwater

„Ook wordt gewerkt aan infiltratie van regenwater. Dat doen we door onder de bestrating een laag grof materiaal aan te brengen, vergelijkbaar met de kleikorrels thuis in de plantenbak. Dat materiaal dient als opslag van regenwater, en van daaruit kan het infiltreren in de bodem.“

Fietsers

Het nieuwe wijkje zal voor gemotoriseerd verkeer alleen vanaf de rotonde op Karrevracht in Uden toegankelijk zijn. Aan die rotonde wordt begonnen zodra de in aanbouw zijnde rotondes bij de Wilhelminastraat en Industrielaan zijn opgeleverd. Maar voor fietsers zullen er meer toegangen worden gerealiseerd. Brabantsdagblad 11 april 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?