zondag, april 09, 2006

 

Behoud Boerderij

’Boerderij was anders verloren gegaan’

De woningbouw bij De Vlashoeve in Almkerk is in volle gang. Een project dat niet zonder slag of stoot van de grond kwam.

Het woningbouwproject bij De Vlashoeve in Almkerk vordert snel. Frank Trommelen Achter de monumentale boerderij De Vlashoeve in Almkerk wordt nu toch volop gebouwd. De vier koopwoningen in de voormalige schuur van de boerderij zijn inmiddels gereed en bewoond. De vier starterswoningen op het achtererf worden rond de vakantie opgeleverd. Het project kent een lange voorgeschiedenis. Variant had, samen met Woonlinie, plannen om vier luxe woningen te realiseren in de voormalige schuur van De Vlashoeve, de boerderij uit omstreeks 1850.

De projectontwikkelaar wilde tevens, om het project rendabel te kunnen maken, zes twee-onder-eenkappers bouwen op het achtererf van de boerderij aan de Provincialeweg-Noord. Voor dat laatste gaf de provincie Noord-Brabant geen toestemming. „Men vond de woningen niet passen bij de monumentale boerderij“, blikt directeur Kees Hoogendoorn terug. Variant en Woonlinie dienden een nieuw plan in, waarin twee woningen werden geschrapt en de overgebleven vier huizen werden geschakeld. „De vier woningen ogen samen enigszins als een schuur“, aldus Hoogendoorn. „En ze staan uit het zicht, omdat ze achter het voorhuis blijven. Op grond van deze twee argumenten keurde de provincie het nieuwe plan goed.“ Hoogendoorn is nog steeds boos op de provincie. „Wij kwamen met een prachtig plan om de boerderij te behouden. Als je zo wordt tegengewerkt als de provincie heeft gedaan, dan stimuleert dat niet om zo'n mooi project nog eens te ondernemen. Je doet het immers ook om er wat geld op te kunnen verdienen.“ De kopers van de twee huizen die niet gebouwd mochten worden, zijn volgens Hoogendoorn spontaan afgehaakt. „Ze hebben andere huisvesting gevonden.“

Trots

Het schrappen van de twee woningen betekende een flinke financiële tegenslag voor Variant. Toch is Hoogendoorn trots op het project. „Die boerderij was anders verloren gegaan. Er was al tien jaar geen onderhoud meer aan gepleegd en er moest dus snel een andere bestemming voor komen.“ De vier huiseigenaren in de boerderij beijveren zich nu voor een nieuwe voorgevel. „Die gezamenlijke gevel aan de straatkant is van de monumentale schuur en dus vreselijk oud“, aldus Hoogendoorn. De vier eigenaren zijn volgens hem in gesprek met de monumentencommissie om de gevel alsnog te mogen vernieuwen. Bij de bouw is juist veel moeite gedaan om hem te laten staan, geeft Hoogendoorn toe. „Maar de huizen zijn van binnen super-de-luxe. De eigenaren willen graag dat het er vanbuiten ook fraai uitziet. Wij als Variant zijn geen partij meer in deze, maar we begrijpen de wens van de bewoners wel“ Brabantsdagblad 9 april 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?