donderdag, maart 30, 2006

 

Voucher systeem

Economische zaken heeft goede ervaringen opgedaan met het voucher syteem. Ondernemers kunnen een voucher aanvragen zonder dat er voorwaarden aan verbonden zijn. De vouchers kunnen ingeleverd worden bij erkende kennisinstellingen. Hier vindt de kwaliteitscontrole plaats. Als een kennisinstelling onder de maat presteert, omdat de voucher verstrekker ontevreden is over het resultaat, dan wordt de instelling uitgesloten van verdere deelname. De gedacht is dat kennisinstellingen hun reputatie niet op het spel zetten en waarde naar geld leveren. Het aardige is dat nu ook kleine bedrijven van subsidie kunnen profiteren. In het oude systeem waren de beheerskosten zo hoog dat men alleen kon werken met hoge bedragen. Zou men dat niet doen dan zijn de beheerskosten hoger dan de uitgekeerde subsidie en dat valt niet te verkopen. Het voucher systeem is een slimme oplossing.

EZ: 6000 innovatievouchers voor 2006

Minister Brinkhorst van Economische Zaken (EZ) gaat het aantal innovatievouchers voor 2006 verdubbelen naar 6000. Dit heeft hij aan de Tweede Kamer gemeld. Oorspronkelijk zouden er dit jaar 3000 vouchers op de markt komen. De 6000 vouchers zullen in één keer ter beschikking komen, waarschijnlijk nog voor de zomer. De vouchers worden verder inwisselbaar bij buitenlandse kennisinstellingen.
Zo kan ieder bedrijf uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) éénmalig een voucher van 2500 euro krijgen. Dit is een 'snuffelvoucher', waarmee een ondernemer wordt gestimuleerd de eerste stappen naar een kennisinstelling te zetten. Van deze kleine voucher komen er 3000 ter beschikking. Daarnaast kunnen ondernemers één keer per jaar een grotere voucher van 7500 euro krijgen. Hiermee kan de ondernemer met een uitgebreider vraagstuk bij de kennisinstelling terecht. Voor deze vouchers geldt een eigen bijdrage van 1/3e deel. De overheid draagt de resterende 5000 euro bij. Ook hiervan komen 3000 vouchers beschikbaar. De regeling is in lijn met eerdere pilots. De 6000 vouchers zullen in één keer ter beschikking komen, waarschijnlijk nog voor de zomer. De vouchers worden verder inwisselbaar bij buitenlandse kennisinstellingen. Tot nu toe kon dat buiten Nederland alleen in Noordrijn-Westfalen en Vlaanderen.
Ministerie van EZ, 30/03/06





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?