dinsdag, maart 21, 2006

 

Voorzieningen in kleine kernen


De meningen zijn verdeeld. De Partij van de Arbeid wil een wet
die banken verplicht tot het leveren van diensten in kleine kernen. De bewoners regelen het liever zelf.

Moeten banken verplicht worden om in dorpen en stadswijken loketten open .te houden? 'Ja', zegt PvdAkamerlid
Ferd Crone. 'Nee', zegt Driek van de Vondervoort van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen. 'Maak geen regels die banken een bepaalde dienstverlening opleggen, maar stimuleer de ontwikkeling van passende voorzieningen in dorpen.'

De Tweede Kamer bespreekt binnenkort het initiatiefwetsvoorstel van Crone, dat de toegankelijkheid en bereikbaarheid van de meest basale bankdiensten regelt. Crone constateert dat steeds meer banken kantoren sluiten en dat in de kantoren die open blijven steeds minder diensten worden aangeboden. Geldopname kan vaak nog wel bij een pinautomaat, maar veel mensen ervaren dit als onveilig of ingewikkeld. Crone wil deze ontwikkeling een halt toeroepen. Wat hem betreft mag de overheid banken voortaan verplichten in een bepaald dorp of een bepaalde stadswijk een bankloket open te houden, desnoods in de vorm van een gezamenlijk loket.

Dorpsbewoners ervaren al jaren dat winkels, scholen, bibliotheken en bankfilialen uit hun dorp verdwijnen. Ze merken dat verzet niet helpt, want deze voorzieningen verdwijnen toch. Wat wel helpt, is een actieve opstelling, waarbij dorpsorganisaties zelf het initiatief nemen, in contact treden met aanbieders van voorzieningen en in onderling overleg naar oplossingen zoeken die passen bij hun dorp. Zo zijn verspreid over het land nieuwe kleinschalige voorzieningen gerealiseerd, waarin verschillende organisaties onder één dak hun diensten aanbieden.
In wisselende samenstelling zijn hier bibliotheken, dorpshuizen, gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen en
commerciële partijen bij betrokken. Als een bank meedoet, is dat bijna altijd de Rabobank, die van oudsher een ondersteunende rol speelt in het dorpsleven.
Deze nieuwe voorzieningen compenseren de afname van het aantal bankfilialen op het platteland bij lange na niet. Maar het is de vraag of dat erg is. Dankzij de technologische ontwikkeling is de manier waarop mensen hun bankzaken doen drastisch veranderd. Bankieren kan thuis ook achter de pc, in winkels kan extra geld opgenomen worden en in steeds meer zorginstellingen zijn banken met servicepunten aanwezig. De technologie zal op den duur nog meer mogelijkheden bieden. Alleen al hierom is het niet verstandig nu een wettelijke regeling te maken, waarbij banken worden verplicht tot een standaarddienstverlening die bovendien stamt uit het verleden.

Daarnaast speelt er nog iets anders: de diversiteit van het platteland. Het ene dorp is het andere niet. Ze verschillen onderling sterk van omvang, bevolkingssamenstelling en bereikbaarheid. Dit maakt nogal uit voor de voorzieningen die het dorp nodig heeft. Dorpen zijn dus niet gebaat bij standaardmaatregelen, en gedijen als ze de ruimte krijgen om eigen oplossingen te zoeken. Oplossingen waarbij alle inwoners, maar ook alle aanbieders, waaronder de banken, hun actieve inbreng kunnen leveren. Op deze wijze ontstaat in de kernen een voorzieningenniveau op maat, afgestemd op de wensen van de inwoners. Het wetsvoorstel van Crone gaat voorbij aan de diversiteit van het platteland en de behoeftes van de bewoners. De kleine kernen stellen de aandacht van de Kamer voor de leefbaarheid van dorpen en de rol van de banken erg op prijs. Maar kies een andere aanpak. Maak geen regels die banken een bepaalde dienstverlening opleggen, maar stimuleer de ontwikkeling van passende voorzieningen in dorpen.
Verspreid over het land bestaan allerlei initiatieven om kleinschalige voorzieningen te maken, waarin ook banken
actief zijn. Stimuleer als overheid deze initiatieven en financier dit met het geld dat anders uitgegeven wordt aan de uitvoering van de wet-Crone. Een goed criterium daarbij is de betrokkenheid van de plaatselijke bevolking.

De Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen komt op voor de leefbaarheid van de dorpen en het platteland. Ze behartigt de belangen van circa 1200 aangesloten dorpsorganisaties. Driek van de Vondervoort is burgemeester
van de gemeente Boekel en daarnaast voorzitter van de LVKK. Financieel dagblad 15 maart 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?