dinsdag, maart 21, 2006

 

Boeren staan met rug tegen de muur

Oosterhout creëert een sterfhuisconstructie voor haar agrarische sector. Door het op grootschalige wijze leggen van de WVG op agrarische gronden bij Dorst en Oosteind worden boeren in de tang genomen. En dat voor bouwplannen die op zijn minst discutabel zijn.

Gerard Donkers en Gerard Peeters van de ZLTO in Oosterhout. Dat vinden veehouders Gerard Donkers en Gerard Peeters van de ZLTO in Oosterhout. Beiden zijn naar eigen zeggen slachtoffer van het lokale WVG-beleid (Wet Voorkeursrecht Gemeenten) dat Oosterhout het recht geeft als eerste in aanmerking te komen voor de aankoop van gronden.

„De WVG strookt niet met de regels van de vrije markt“, zegt Donkers. „Die kwestie zou eens in de politiek aan de orde moeten komen“, vervolgt hij.Donkers zit met zijn varkenshouderij aan de Ter Horst net buiten het dorp Oosteind. Het bedrijf ligt parallel aan de A27. De gemeente heeft zich het recht voorbehouden om als eerste een deel van zijn grond aan te kopen om er een nieuw bedrijfsterrein te vestigen. Dat plan maakt deel uit van het grootschalige conceptplan Oosterhout-Oost dat voorziet in geclusterde woningbouw en de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen in het buitengebied van Oosteind. In Oosteind en omgeving bestaat veel weerstand tegen het plan. Zowel bij agrariërs als burgers.Donkers spreek van een sterfhuisconstructie. Volgens hem kunnen de boeren door de planvorming geen kant meer uit. „In het WVG-gebied bij Oosteind zitten sowieso al acht varkenshouderijen, maar ook rundveehouderijen hebben hier mee te maken. Alles bij elkaar gaat het om veertig bedrijven als je zowel naar Dorst en Oosteind kijkt.

De gemeente wil de varkenshouderijen weg hebben. De rundveebedrijven moeten zich van de gemeente ‘verbreden’, maar dat willen de meeste niet“, zegt Donkers.Met ‘verbreden’ bedoelt Donkers dat deze veehouderijen zich naast de kernactiviteiten ook bezig moeten houden met nieuwe activiteiten. Dat kan van alles zijn, zoals bijvoorbeeld educatie en kaasverkoop. Alles wat maar te bedenken valt, als de kernactiviteit er maar mee ontlast wordt. Donkers had er vrede mee kunnen hebben als hij maar een alternatieve locatie voor zijn bedrijf kreeg aangeboden. Maar daar zou geen sprake van zijn. Niet dat hij nu halsoverkop weg moet, maar als er geen opvolger komt is hij wellicht de laatste varkensboer aan de Ter Horst.Voorzitter Peeters van de ZLTO zit met zijn melkveebedrijf aan de Groenestraat in Dorst.

Ook hij heeft te maken met de WVG. In Dorst moeten drie- tot vierhonderd nieuwe woningen komen. „Als ze straks maar een stuk van mijn bedrijf kopen? Wat moet ik dan? Uitbreiden aan een andere kant van mijn perceel kan niet en verhuizen is in dat geval ook geen optie. En de gemeente biedt niets aan. We staan met de rug tegen de muur“, zegt Peeters.Hij wijst op een ander belangrijk punt. „De gemeente gaat er van uit dat de boeren er wel mee zouden willen stoppen, maar die willen dat helemaal niet. Ik heb er zelf bewust voor gekozen om boer te worden. Net als de meeste boeren hier in Oosterhout ben ik goed opgeleid. Ik kan wel wat anders gaan doen, maar dat wil ik niet“, zegt hij.Allebei zetten ze vraagtekens bij de financiële haalbaarheid van de bouwplannen bij Dorst en Oosteind. En ook de noodzaak stellen zij ter discussie.

Donkers: „Zijn die bedrijventerreinen en woningen echt nodig? Als je alle plannen ziet die er in Brabant zijn dan vraag ik mij dat af.“ Peeters vult hem aan: „En dan nog. Kijk eens wat Oosterhout heeft gedaan met Weststad III. Al die ruimte voor maar enkele bedrijven zoals Ikea. Dat bedrijf neemt zoveel ruimte in beslag en hoeveel mensen werken er? Wat zijn we daar nou eigenlijk beter van geworden?“Donkers en Peeters zien de toekomst somber in. Juridische wegen bewandelen om de bouwplannen tegen te houden, zien zij als onhaalbaar. De agrariërs hebben daar simpelweg geen tijd voor. Peeters: „Wat we kunnen doen is de gemeenteraadsleden wijzen op de dreigende problemen bij de boeren en de onzin van dat plan bij Oosteind. Want dat idee van die geclusterde woningen in een kleinschalig agrarisch landschap slaat nergens op.

Zo kunnen de agrariërs hun bedrijf niet draaiende houden. En dat is ook het wrange van de hele kwestie. Hier in Oosterhout zitten economisch gezien voornamelijk gezonde bedrijven. Die hoeven wat dat betreft helemaal niet te stoppen als de gemeente zou meewerken. Want dat is echt het grootste probleem: de mensen die beslissen over wat hier in Oosteind gebeurt, hebben geen gevoel bij het gebied.“Gerard Donkers wil daar nog iets aan toevoegen: „Er wordt te gemakkelijk verondersteld dat er steeds meer agrarische gronden vrij komen voor ander gebruik, maar ook dat valt nog te bezien. De huidige bedrijven kunnen het redden door verdergaande schaalvergroting. Daardoor verdwijnen er weliswaar bedrijven, maar de agrarische ruimte blijft nodig.

De gemeente Oosterhout staat hier niet bij stil. Zij kan ook meedenken met de boeren die willen uitbreiden. Nu doet zij aan een selffullfilling prophecy. De brochure Oosterhout-Oost heeft een hoofdstuk met de titel ‘Wonen, laat de tijd het werk doen’. Met andere woorden: laat de boeren maar vanzelf uitsterven.“ Gerard Donkers (links) en Gerard Peeters van de ZLTO in Oosterhout. Ze zien niets in de bouwplannen voor Oosteind en Dorst. BN-De Stem 21 maart 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?