dinsdag, maart 21, 2006

 

Baliebouwvergunning

Boekel kiest voor baliebouwvergunning

's Morgens naar het gemeentehuis, 's middags een bouwvergunning. Het lijkt onmogelijk, maar in het Brabantse Boekel is dit sinds kort realiteit. Ruimteforum sprak met André van der Vleuten van de gemeente Boekel over gevolgen voor de gemeentelijke organisatie van de zogenaamde baliebouwvergunning.

Niet iedereen was direct enthousiast over het initiatief voor de baliebouwvergunning. Wat was voor u de voornaamste reden om toch door te zetten?Over het algemeen waren de reacties niet heel negatief, maar inderdaad, er zijn instanties die beren op de weg zien. Maar het probleem is: we hebben allemaal onze mond vol van deregulering, en desondanks worden er alleen maar nieuwe regels bedacht om tot deregulering te komen. En de regels die afgeschaft worden, zijn vaak de regels waar je als burger of als gemeenteambtenaar weinig mee te maken hebt.

Wij zagen dat we bij het verlenen van bouwvergunningen dubbel werk zaten te doen. Als architecten een bouwplan ontwerpen, dan toetsen ze dat zelf al aan de wetgeving. Dus wij hebben bedacht dat we het deel dat de architect doet, niet nog een keer hoeven te doen. Op die manier dragen wij ons steentje bij aan deregulering. We hadden ook een brief naar de minister kunnen sturen, maar we hebben voor een hands-on aanpak gekozen: wij doen wat wij kunnen doen.

Wat betekent de baliebouwvergunning voor de werkzaamheden van uw medewerkers ruimtelijke ordening?Voor de mensen die zich bezig houden met bestemmingsplanwijzigingen, verandert er niet zoveel. Want als het bouwplan niet past binnen het bestemmingsplan, dan gaat de baliebouwvergunning niet op. Maar de mensen van plantoetsing krijgen minder werk, omdat een deel van de toetsing komt te vervallen in de nieuwe aanpak. De uren die vrijkomen, kun je dus op een andere manier inzetten. De baliemedewerkers krijgen nu meer werkzaamheden, want die gaan bouwvergunningen afgeven. Maar dit alles past in de kanteling van onze gemeenteorganisatie: we gaan meer werkzaamheden naar de baliekant overhevelen. En waar nodig worden mensen bijgeschoold om andere werkzaamheden te kunnen doen.

U toetst bij de baliebouwvergunning niet zozeer de bouwplannen, maar u neemt de architecten in vertrouwen die de bouwplannen maken. Hoe gaat u misbruik van de geboden vrijheid voorkomen?Nou, we hebben dat dus niet 100% dichtgetimmerd. Als een architect besluit om een bouwvergunning aan te vragen voor veel meer bebouwing dan het bestemmingsplan toelaat, dan kunnen wij dat achteraf niet laten afbreken. Maar die architect wordt dan wel op het matje geroepen. In het ergste geval komen zijn plannen dan niet meer in aanmerking voor een baliebouwvergunning en dat kan hem klanten kosten. Bovendien kunnen wij er publiciteit aan geven dat hij de boel bewust heeft lopen flessen. Wij hebben het idee dat dat voldoende rem zet op rare acties van architecten. Als een opdrachtgever afwijkt van zijn bouwvergunning, dan geldt voor hem hetzelfde als voor ieder ander die dat doet; een extra bouwvergunning krijgen of de boel afbreken.

Wat is uw tip voor gemeenten die aan een soortgelijke aanpak denken?Wij dachten iets te snel dat we er wel klaar voor waren, maar achteraf zijn we eigenlijk wat te rustig van start gegaan. We moesten bij aanvang van de baliebouwvergunning wel even in een hogere versnelling om alles goed te laten verlopen. Intern moet je zorgen voor de vereiste papieren, je moet nieuwe taakverdelingen heel helder op papier zetten en je moet zorgen dat alle betrokkenen goed op de hoogte zijn. En je moet vroeg met de architecten om de tafel om goede afspraken te kunnen maken.
Het feit dat we wat te rustig van start zijn gegaan is ook een logisch gevolg van onze aanpak; we hadden alles tot in den treure kunnen dichttimmeren, maar zo werkt het niet. Je moet ergens beginnen, met de handen in de klei. De inspectie bouw- en woningtoezicht had bijvoorbeeld graag gehad dat wij de certificering van de archtitecten formeler aan zouden pakken. Maar wij hebben daar bewust van afgezien omdat we het eenvoudig wilden houden. Om met een initiatief als dit te beginnen, moet je natuurlijk wel samenwerken met de lokale architecten. Als zij zich aan alleen maar meer regels moeten houden, dan kun je helemaal niet van start. En dan schiet je je doel voorbij. Ons devies is dus: maak goede afspraken maar probeer niet alles af te dekken. Daarmee maak je het te moeilijk.

André van der Vleuten is senior medewerker VROM bij de gemeente Boekel. Mocht u hem naar aanleiding van dit interview iets willen vragen, dan kunt u hem bereiken via (e-mail) (andre.vandervleuten@boekel.nl)

Noot van de redactie: de Boekelse baliebouwvergunning geldt alleen voor individuele woonhuizen en voor kleinere bouwwerken die vallen onder de lichte bouwvergunning. Voor projectbouw en voor bedrijfsgebouwen is de baliebouwvergunning niet mogelijk. Overigens kan iedereen kiezen voor de traditionele procedure, want een baliebouwvergunning is niet verplicht. Website VROM.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?