zondag, februari 26, 2006

 

Vlagheide

Golfen en crossen bij Vlagheide

Een golfbaan, motorcrossbaan, restaurant, speeltuin en uitzichtpunt. Daarmee kan het gebied rond de voormalige stortplaats De Vlagheide in Schijndel worden ingevuld. De inmiddels gesloten vuilnisbelt wordt de recreatieve poort tot het omliggende gebied. Dat is te lezen in het Intergemeentelijk Masterplan Vlagheide en omgeving. Dit hebben de gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode samen op laten stellen. De Vlagheide ligt tegen de gemeentegrenzen aan.Ook voor twee van de drie voormalige munitieopslagplaatsen van Defensie bij de oude stort, de ’MOB-complexen’, bestaan opvallende plannen. Hier wordt gedacht aan een zorg- en recreatiecomplex voor ouderen en mindervaliden. Mensen uit de drie gemeenten kunnen een vakantie op dit park doorbrengen. Het derde en meest noordelijke MOB-complex moet plaats maken voor natuur.Voor het ’driegemeentenpunt’ wordt gedacht aan herbouw van de Koeveringse Molen die hier vroeger heeft gestaan. Deze zou als informatiepunt voor recreanten en toeristen dienst kunnen doen.Met het versterken van de recreatieve functie van dit gebied hopen de gemeenten de oprukkende bedrijventerreinen van Schijndel en Veghel een halt toe te roepen. Jarenlang hebben de drie het gebied min of meer als achtertuin gezien en daarmee relatief verwaarloosd. Sprekend voorbeeld daarvan is vuilstort De Vlagheide zelf.Bedoeling is wel dat de landbouw in deze omgeving gewoon zijn gang kan gaan. Maar door er nu nieuwe functies mogelijk te maken, of bestaande uit te bouwen, krijgt deze tanende bedrijfstak ook een impuls. Het zijn dan ook met name de bewoners van dit gebied die met nieuwe initiatieven aan de gang moeten gaan. In plaats van een waarschuwende vinger op te steken, moeten gemeenten en provincie daarbij vooral kijken naar wat wél kan. Aan de inwoners zal het niet liggen na een informatieavond in juni vorig jaar hebben zij 38 concrete projecten ingediend.

Vijf zones

In het masterplan wordt het gebied rond De Vlagheide in vijf zones ingedeeld. Naast de al genoemde recreatieve poort ligt er het enige bos- en natuurgebied: de Eerdse Bergen-Logtenburg. De bescherming hiervan krijgt prioriteit. Ook komen er twee zones, waarin de landbouw een groene buffer vormt: tussen Schijndel en Veghel en rondom Bus en Willibrordushoek, tussen Eerde en de A50. Hier zijn mogelijkheden voor een boerderijwinkel en kleinschalige verblijfsrecreatie, zoals een camping. Wonen kan hier in combinatie met de aanleg van een landgoed. De vijfde zone ligt bijna geheel in de gemeente Sint-Oedenrode en krijgt de status ’groen werklandschap’. De bestaande landbouw krijgt voorrang, maar ook hier valt te denken aan verblijfsrecreatie, een landgoed, boomkwekerijen en de teelt van bijzondere gewassen.

Het masterplan voor de Vlagheide en omgeving hebben de gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode laten opstellen door het bureau Taken.Het ligt op de grens van de drie gemeenten en is grofweg ingesloten door de Schijndelseweg, de spoorlijn Boxtel-Veghel (Duits Lijntje), Eerde en de nieuwe snelweg A50.Het is een ontwikkelingsvisie voor dit gebied tot 2026.Directe aanleiding is de sluiting van stortplaats De Vlagheide. Brabantsdagblad 2 februari 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?