zondag, februari 12, 2006

 

VAB/NED

Voormalige Agrarische Bedrijfslocatie / Nieuwe Economische Dragers

Het reconstructieplan Peel & Maas schept ruimte om lege kippen en varkensstallen te benutten voor economische activiteiten. De gedachte is dat startende ondernemers hier gemakkelijker aan de slag kunnen dan op de duurdere bedrijventerreinen. De lege stallen worden wel gezien als de kraamkamer van Nieuwe Economische Dragers (NED's).

Maar voor het zover is moet er eerst beleid gemaakt worden. Waar willen we wat en waar niet. Recreatieve bedrijvigheid bijvoorbeeld in open gebieden en niet recreatieve bedrijvigheid in kernrandzones of lintbebouwing.

De provincie heeft het voortouw genomen en een nota geschreven "Buitengebied In Ontwikkeling". Met deze nota in de hand kunnen gemeenten lokaal beleid maken. Dit begint met het maken van een gebiedsvisie die tenslotte zijn beslag moet krijgen in het bestemmingsplan.

Gemeenten zijn nu volop bezig met het maken van hun visies die ter goedkeuring aan de provincie voorgelegd gaan worden. Als deze visies goedgekeurd zijn dan zijn er meer mogelijkheden voor bedrijvigheid in VAB's. Gelukkig hoeven we niet te wachten tot de bestemmingsplannen aangepast zijn. Ondernemers zouden anders nog enkele jaren langer moeten wachten voor ze aan de slag kunnen. Naar verwachting hebben de meeste gemeenten dit jaar (2006) hun visie gereed waardoor aanvragen van ondernemers om iets te ondernemen in een VAB beoordeeld kunnen worden.

Om de vaart er in te houden heb ik samen met collega Marcel Martens (juridisch adviseur) periodiek overleg met de ambtenaren die de visie aan het voorbereiden zijn.

Om al vast een indicatie te geven van wat wel en niet mogelijk zal zijn volgt hier een link naar de brochure "Buitengebied In Ontwikkeling" van de provincie.

http://www.brabant.nl/upload/documentatie/b/brochure%20buitengebied%20in%20ontwikkeling.pdf





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?