zondag, februari 12, 2006

 

Taskforce Andere Overheid

Om alle doelen van de reconstructie te realiseren moet er veel gebeuren. Steeds meer komt de overheid tot inzicht dat de denkkracht laag in de organisatie (gemeenten) daarbij beter benut moet worden. Gemeenten zullen vaker dan in het verleden een eigen visie en beleid moeten maken. Door deze nieuwe sturingsfilosofie zal de cultuur en mentaliteit bij provincie- en de gemeenteambtenaren moeten veranderen. Geen toelatingsplannologie maar ontwikkelingsplannologie. Niet het afvinken van lijstjes en tot de conclusie komen dat iets niet of wel mag maar met alle betrokken partijen de voors en tegens tegen elkaar afwegen en tot een besluit komen.

Het hoofd RO van de provincie Noord Brabant heeft mij gevraagd een project voor te bereiden wat tot doel heeft een mentaliteits verandering bij ambtenaren te bewerkstelligen wat past bij de nieuwe sturings filosofie. Op dit moment werk ik met gebiedscoordinator Hans van Dommelen en Willem Posthouwer van P2 Managers aan een plan van aanpak. Het streven is om medio 2006 te starten met een pilot in de Peel & Maas regio.

Motto nota ruimte: decentraal wat kan, centraal wat moet

[...] Met de Nota Ruimte wordt het nationaal ruimtelijk beleid meer ontwikkelingsgericht en decentraal van karakter dan in enige voorgaande periode. De Nota Ruimte is het integrale kader voor een andere werkwijze en een nieuwe aanpak. Dat is van belang voor alle partijen die bij het beleid en de uitvoering daarvan betrokken zijn. Ik zie de Nota Ruimte dan ook als de basis voor een cultuuromslag in het ruimtelijk beleid. Het gaat mij namelijk wel degelijk om een trendbreuk en een verlegging van het accent van toelatingsplanologie naar ontwikkelingsplanologie [...]

[...] In de Tweede Kamer heb ik verschillende keren uiteengezet dat de sturingsfilosofie van de Nota Ruimte de uitwerking vormt van de opdracht van het Hoofdlijnenakkoord om, ook met betrekking tot het ruimtelijk beleid, een andere overheid te laten zien. Het gaat daarbij om meer samenhang in het rijksbeleid, om een sterkere koppeling van beleid en uitvoering, om minder regels en om decentralisatie van verantwoordelijkheden. Decentraal wat kan, centraal wat moet, en meer rijkssturing op doelen, in plaats van op de manier waarop die doelen worden bereikt. Bron: brief minister Dekker aan de eerste kamer januari 2006.

www.andereoverheid.nl





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?