zaterdag, februari 11, 2006

 

Ruimte voor bedrijven

Als streekmanager ben ik lid van "Werkgroep Werken Land van Cuijk". Op mijn initiatief proberen we een onderzoek te starten waarbij de vraag naar ruimte voor economische activiteiten in het Land van Cuijk tot 2040 in beeld gebracht wordt. Er is namenlijk veel onvrede over het feit dat het Land van Cuijk aangewezen is als zogenaamd Landelijk gebied. De mogelijkheden om bedrijvigheid te faciliteren, ook in de gemeenten Cuijk en Boxmeer met grote bedrijven, zijn daardoor zeer beperkt. Grote bedrijven zijn genoodzaakt zich elders te vestigen waardoor inwoners op hun beurt genoodzaakt zijn langere afstanden naar het werk af te leggen. Buck Consultants International uit Nijmegen is door mij gevraagd een voorstel voor een onderzoek te maken. Doel is als Land van Cuijk met een eigen visie te komen voor wat betreft de benodigde ruimte voor bedrijvigheid.

Zie ook informatie van het CPB:

De vraag naar ruimte voor economische activiteit tot 2040

Publicatie gewijd aan verkenningen van de vraag naar ruimte van bedrijven en overheid in Nederland tot 2040. De ramingen van de ruimtevraag zijn opgesteld tegen de achtergrond van een viertal toekomstscenario’s voor de economische en demografische ontwikkeling op lange termijn (CPB 2003 en CPB 2004). De presentatie van de ramingen wordt voorafgegaan door een beschrijving van recente ontwikkelingen op het gebied van ruimtegebruik en een uiteenzetting van het model met behulp waarvan de ramingen zijn opgesteld. Nieuw is onder andere de bredere opzet van de ramingen van de vraag naar kantoorruimte.Ramingen van de uitbreidingsvraag naar bedrijventerrein gedurende de komende vijftien jaar lopen uiteen van 6 duizend tot 19 duizend hectare (netto ruimtebeslag). Na 2020 vlakt de groei af en treedt mogelijkerwijs een daling van de vraag op. De huidige ramingen van de totale ruimtevraag in 2020 liggen binnen de bandbreedte van de ramingen voor dat jaar die in 1999 zijn opgesteld.De spectaculaire uitbreiding van kantoorruimte die zich in de jaren negentig van de vorige eeuw heeft voorgedaan, wordt de komende decennia niet geëvenaard.

Download de volledige publicatie als PDF-bestand (1950 Kbytes).


Nieuwkomers kunnen lokale actoren mobiliseren

De meeste dynamische casestudiegebieden hebben een positief migratiesaldo. Het blijkt dat de nieuwkomers, die meestal een andere houding hebben dan de lokale actoren, vaak in staat zijn om lokale actoren te mobiliseren en op te treden als local leaders. Bovendien kunnen nieuwkomers toegang bieden tot externe kennis en markten.
Bron: http://www.agro.nl/innovatienetwerk/doc/platteland_en_werkgelegenheid.pdf





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?