maandag, februari 27, 2006

 

Nieuwe gehuchten

Gehucht in buurt van de Berken

Er wordt een nieuw gehucht gebouwd in het gebied rond de Kreijtenberg, de Berken en Bocht in Milheeze-Noord. De bedoeling is dat agrarische bedrijven gesaneerd worden en dat er ruimte voor ruimte-woningen worden gebouwd.

Gemert-Bakel is nu al in onderhandeling met voormalig champignonkweker Goossens. Die familie is gestopt met de kwekerij en de gemeente wil daar nu twee langgevelboerderijen gaan plaatsen. Een dergelijke constructie wil de gemeente ook gaan toepassen bij andere agrarische bedrijven in het gebied. Het doel van de plannen is dat er nieuwe gehuchten ontstaan die zijn afgeleid van traditionele boerenerven.De kern Milheeze is vroeger ontstaan uit een aantal gehuchten die rondom een akkercomplex lagen.

Voor een deel zijn die gehuchten aaneengegroeid en zo is later het dorp Milheeze gevormd. De gehuchten ten noorden van Milheeze zijn in hoofdlijnen nog herkenbaar. Niet alleen qua bebouwing, maar het is ook te zien aan de wegen en paden die er nog liggen. Volgens het gemeentebestuur is die cultuurhistorische waarde in de loop der tijd wel meer en meer op de achtergrond geraakt door de groeiende landbouwbedrijven. Door het bouwen van gehuchten wil Gemert-Bakel het verleden weer terughalen, maar dan wel in een modern jasje.De plannen voor Milheeze-Noord worden de komende maanden verder uitgewerkt.

Eind juli moet er een bestemmingsplan, inrichtingsplan en beeldkwaliteitsplan voor dit gebied liggen.Eerder werd al bekend dat Gemert-Bakel ook gehuchten wil realiseren in De Mortel. In eerste instantie gaat het daar om de bouwlocatie op de hoek van de Bleek en de Leeuwerikweg. De woningen in een gehucht moeten volgens wethouder H. Verkampen wel in de omgeving passen, zowel qua uitstraling als gebruikte materialen. ’Het moet er als een geheel uitzien’. Eindhovensdagblad 25 februari 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?