zaterdag, februari 11, 2006

 

Bouwvergunning Boekel

Binnen half uur een bouwvergunning in gemeente Boekel

Nauwelijks een half uur tijd had de gemeente Boekel gisterochtend nodig om maar liefst drie bouwvergunningen af te geven. De aanvragen waren dezelfde ochtend ingediend door drie plaatselijke architecten. Onder het genot van een kop koffie en een praatje van burgemeester D. van de Vondervoort mochten ze in de raadszaal wachten terwijl de ambtenaren een snelle controle van de drie stapels papierwerk deden. „Als u wilt kunt u meteen aan het metselen gaan“, zei de burgemeester. ’Dereguleren’ luidt het devies van de gemeente Boekel.

In haar strijd tegen onzinnige ambtelijke regels schafte de gemeente een jaar geleden al het welstandsbeleid af en heeft ze sinds de jaarwisseling de procedure voor de aanvraag van bouwvergunningen sterk vereenvoudigd. Wie voor zijn bouwplannen een erkende architect inschakelt, krijgt bij inlevering van alle tekeningen en gegevens op het gemeentehuis meteen een vergunning mee. Bouwvergunning klaar terwijl u wacht, zeggen ze in Boekel.

Voorop

De gemeente loopt met dat klantvriendelijke vergunningenbeleid voorop in Nederland en zette daarom de eerste aanvragers gisteren in het zonnetje. Drie Boekelse architectenbureaus, Van de Wouw, Arts en Van den Broek, kregen daarom na een korte wachttijd niet alleen een vergunning mee maar ook een bos bloemen.De strenge ambtelijke controle van bouwvergunningen is verspilling van tijd en geld, vindt burgemeester Van de Vondervoort. „Het is van de zotte dat ambtenaren werk moeten controleren dat al is gedaan door erkende architecten, die daarvoor zijn opgeleid en die de regels kennen.“ Dankzij het nieuwe beleid bedragen de leges voor een bouwvergunning nog maar eenderde van de oorspronkelijke kosten. „Dat kan duizenden euro’s schelen.“ Van de Vondervoort is niet bang dat mensen misbruik zullen maken van de versoepelde procedure. „We hebben alle vertrouwen in onze inwoners en willen ze meer verantwoordelijkheid geven. Dat komt de leefbaarheid van Boekel alleen maar ten goede.“ Bovendien zal de gemeente streng optreden als tijdens de bouw mocht blijken, dat iemand de regels aan zijn laars heeft gelapt.
Sinds 1 januari worden aanvragen voor een bouwvergunning in de gemeente Boekel niet meer uitgebreid getoetst. Voorwaarde is dat een bouwplan moet zijn gemaakt door een erkende architect.De architect moet schriftelijk verklaren dat een bouwaanvraag compleet is en voldoet aan de geldende eisen.De aanvraag verklaart schriftelijk dat hij verantwoordelijk is voor een goede uitvoering van het bouwplan. Brabantsdagblad 20 januari 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?