zaterdag, februari 25, 2006

 

Bedrijventerrein Boxmeer

Boxmeer betaalt een hoge prijs

Om te voorkomen dat Boxmeer het Maasziekenhuis verliest, betaalt het gemeentebestuur de hoge prijs die nodig is om snel nieuwbouw voor elkaar te krijgen. Na langdurige, zware en zeer ingewikkelde onderhandelingen met de grondeigenaren, was het voor Boxmeer afgelopen week slikken of stikken. Niet akkoord gaan met de gevraagde grondprijs (85 euro per vierkante meter) voor de nu benodigde hectaren (17) in Sterckwijck, betekende opnieuw uitstel voor de verhuizing van het ziekenhuis en daarmee, nog veel erger, een dreigend vertrek naar een locatie buiten Boxmeer. Voor het gemeentebestuur was dat laatste onaanvaardbaar.

Burgemeester Van Soest van Boxmeer: „We konden dat risico niet lopen. Het ziekenhuis wil volgend jaar bouwen. Onteigenen zou veel te lang duren. Als het ziekenhuis daardoor was afgehaakt zou het hele project in Sterckwijck, dat mede gebaseerd is op samenhang tussen ziekenhuis, ROC, bedrijven en GGZ, op losse schroeven komen te staan.“Maar de gemeente had, erkent de burgemeester nu, aanzienlijk minder willen betalen. „Als er geen tijdsdruk was geweest, waren we met die prijs niet akkoord gegaan. Nu konden we niet anders.“ Mogelijk had Boxmeer uiteindelijk niet meer dan 50 euro per vierkante meter over gehad voor de grond in Beugen-Zuid. Van Soest: „Maar de tegenpartij zat in een gunstige positie en wist dat we geen kant op konden.“ Uiteindelijk vindt de burgemeester de prijs die Boxmeer voor behoud van het ziekenhuis betaalt ‘hoog, maar niet uitzonderlijk’. De gemeente heeft voor het gebied ook de bouwplicht (percelen mogen niet te lang braak liggen) laten vervallen om de grondeigenaren tegemoet te komen.Het totale project Sterckwijck beslaat ongeveer 60 hectaren.

Voor het ziekenhuis is nu 8 hectare gekocht en nog eens 9 hectare die de eigenaren deels bouwrijp terugkrijgen om zelf te ontwikkelen voor woningbouw.Kern van het project is echter wat in Boxmeer het ‘zorgleerpark’ is gaan heten: een intensieve samenwerking tussen ziekenhuis, GGZ, Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) en bedrijven waarbij opleidingen (leren) en praktijk (werken in de zorg en elders) gestalte krijgen in een parkachtige omgeving. Gelderlander 25 februari 2006.

Sterckwijck straks ook beschermd monument
Door onze verslaggeverStaatssecretaris Medy van der Laan overweegt om van een deel van het gebied Sterckwijck een beschermd archeologisch monument te maken. Wat dit besluit betekent voor de ontwikkeling van het gebied tot woon- en bedrijvenpark is nog niet bekend. Veel zal afhangen van het besluit wat met de archeologische vondsten gedaan moet worden: opgraven en bewaren of veilig stellen en afblijven. In dat laatste geval zouden bouwplannen eventueel gewijzigd moeten worden.Als de aanwijzing tot beschermd monument definitief wordt, moet de gemeente Boxmeer in de slag met de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB). De onderhandelingen moeten dan gaan over de omvang van het beschermd gebied, wat daar nog mogelijk is, welke vorm van bescherming er moet komen en in hoeverre de ROB invloed krijgt op de bouwontwikkelingen.Vooralsnog zoekt Boxmeer het conflict met de archeologen niet op en wacht het besluit van de staatssecretaris af. „Maar het is waar dat het straks grote invloed kan hebben op de ontwikkelingen in Sterckwijck“, zegt burgemeester Van Soest van Boxmeer.In het gebied Beugen-Zuid zijn de afgelopen jaren hoogwaardige archeologische vondsten gedaan. Ze zijn bijzonder omdat ze laten zien dat de streek al langdurig is bewoond. Gelderlander 25 februari 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?