zaterdag, februari 11, 2006

 

Archeologie Uden

’Schatten’ onder plek ziekenhuis

De grond die ziekenhuis Bernhoven heeft gekozen voor nieuwbouw, zit waarschijnlijk vol met (pre)historische bodemschatten. De gemeente Uden moet rekening houden met hoge kosten voor uitgebreid archeologisch onderzoek op het hele terrein. Uden - Heel Uden-noord valt volgens een provinciale kaart waarop de cultuur-historische waarden van gebieden zijn aangegeven, in de categorie ’hoog of middelhoog’. Of het hele terrein ook daadwerkelijk moet worden afgegraven op zoek naar sporen, hangt af van de resultaten uit proefboringen en -sleuven. In het verleden zijn rond de Hengstheuvel verschillende sporen uit de prehistorie gevonden, zoals urnen en een stenen vuistbijl. Verder richting Slabroek zijn oude grafheuvels gevonden.

Volgens de Udense amateur-archeoloog G. van Eijk had de cultuur-historische waardekaart van de provincie een rol moeten spelen in de keuze van de locatie voor het nieuwe ziekenhuis. „De wet schrijft voor dat gebieden waarvan men vermoedt dat er veel in de grond zit zo veel mogelijk met rust gelaten worden. Als er een alternatief is voor bijvoorbeeld nieuwbouw, dan moet daar de voorkeur naar uitgaan.“ Van Eijk wijst in dit verband op Uden-zuid. „Deze andere plek die Uden heeft aangeboden’ heeft een lage verwachtingswaarde als het om archeologische zaken gaat.“

Bijzondere waarde

Een woordvoerster van de gemeente Uden geeft aan dat men daar op de hoogte is van de bijzondere waarde van het terrein. „Dit maakt deel uit van de voorbereidingen op de wijziging van het bestemmingsplan op die plek.“ In eerste instantie draagt de gemeente de kosten voor het archeologisch onderzoek vrijwel zeker.De afgevallen ziekenhuislocatie locatie Nieuw Zevenbergen in Oss valt ook in de zogeheten ’hoge categorie’. Deze plek wordt verder ingesloten door een gebied dat volgens de provinciale kaart een hoge ’historische geografie’ heeft. Brabantsdagblad 14 januari 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?