vrijdag, januari 20, 2006

 

Stedeling zeurt

Stadse types moeten niet zo zeuren over boerenstank

De provincie Zeeland bindt de strijd aan met plattelandsbewoners die almaar klagen dat boeren te veel stank- en geluidsoverlast veroorzaken. ‘Onredelijke bezwaren moet nu echt een halt worden toegeroepen’, vindt gedeputeerde Toine Poppelaars (Omgevingsbeleid), die eind deze maand bij staatssecretaris Van Geel (Milieu) een reeks maatregelen indient om klagers, vaak ex-stedelingen, te ontmoedigen.
Het gebeurt te vaak dat boeren in hun bedrijfsvoering worden gehinderd door juridische procedures door omwonenden, vindt de provincie. Om dat tegen te gaan, wil de provincie dat de normen voor geur- en geluidsoverlast worden verruimd. De gedeputeerde zegt dat veel ex-stedelingen een ‘romantisch beeld’ hebben van het platteland. ‘En daarin passen wel de lusten maar niet de lasten.’
Arthur Kalkhoven, specialist ruimtelijke ordening van de agrarische standsorganisatie ZLTO, zegt dat het aantal bezwaarprocedures toeneemt nu boeren hun activiteiten verbreden met mini-campings, maneges en zorgboederijen.
Boerin Poppe uit Grijpskerke is een van de vele agrariërs die zijn verwikkeld in juridische procedures met omwonenden. Poppe is niet alleen actief in de akkerbouw maar heeft ook een paardenpension en runt een minicamping. Klachten van omwonenden leidden tot tientallen procedures bij de Raad van State. ‘Over het hinniken van mijn paardjes bestaan geluidsrapporten’, zegt Poppe.
In het gisteren gepresenteerde rapport Thuis op het platteland maakt het Sociaal en Cultureel Planbureau melding van ‘spanningen’ vanwege klachten van nieuwkomers over hinder van boerenactiviteiten. Maar het SCP noemt die ‘casuïstisch’ van aard.
Volgens Kalkhoven van de ZLTO, die samen met de provincie het rapport Lusten en lasten van het buitengebied opstelde, is die constatering geen troost voor de agrariërs. ‘Die worden in hun bedrijfsvoering gehinderd.’
Kalkhoven voegt eraan toe dat hij de komst van nieuwkomers toejuicht ‘want anders bloedt het buitengebied dood’. Nieuwkomers moeten beter worden gewezen op de lasten, vindt hij. ‘Dat zie ik ook als een taak voor gemeenten en makelaars.’ Volkskrant 20 januari 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?