maandag, januari 30, 2006

 

Ruimte platteland

Provincie: laat de boer en de burger vrij

Boeren en burgers kunnen vanaf dit voorjaar in het Brabantse buitengebied sneller vergunning krijgen voor allerlei bouwactiviteiten die afwijken van het bestemmingsplan. Gemeenten hebben hiervoor in steeds minder gevallen toestemming nodig van de provincie Brabant. In de bebouwde kom van dorpen worden deze regels verder versoepeld, zo heeft het provinciebestuur (GS) besloten.
Den BoschVergunningenIn het buitengebied gaat het om vergunningen voor herbouw, vergroting en verbouw van burgerwoningen en bijgebouwen, vestiging van paardenhouderijen, gebruik van veestallen voor opslag van goederen en voor kamperen bij de boer. Bebouwing van grondgebonden agrarische bedrijven (akkerbouw, boom- en fruitteelt, tuinbouw, melkveehouderij) mag voortaan via vrijstellingen tot 1,5 hectare worden vergroot, zonder tussenkomst van de provincie. Ook bedrijven die zijn gevestigd in leefgebieden voor zeldzame planten en dieren, struweelvogelgebieden en natuurontwikkelingsgebieden, kunnen hiervan profiteren. In dorpskernen en steden kunnen burgers, bedrijven en instanties vanaf dit voorjaar sneller bouwvergunning krijgen voor onder meer woningen, bedrijfspanden, sportkantines, lichtmasten en parkeerterreinen.
AfwijkingenDe nieuwe provinciale regeling geldt voor afwijkingen van bestemmingsplannen die maximaal 20 jaar oud mogen zijn. Dat is tweemaal de termijn van 10 jaar waarbinnen zo’n plan op grond van de wet herzien moet worden. Tot dusver hield de provincie voor vrijstellingen een termijn van 10 jaar aan, waardoor gemeenten nauwelijks gebruik maken van een al versoepeld beleid. Met name in de bebouwde kom zijn veel bestemmingsplannen ouder dan 10 jaar. Maar volgens GS voldoen ook plannen tot 20 jaar doorgaans nog aan de moderne regels van de planologie.
VrijheidMet de versoepeling speelt de provincie vergaand in op de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening die de gemeenten meer vrijheid biedt. Het ontwerp hiervan ligt nog bij de Tweede Kamer. Beperkende voorwaarde hierbij is dat geen vrijstelling mag worden gegeven van bouwplannen die in strijd zijn met het provinciale streekplan. Zo mogen burgerwoningen worden vergroot tot 600 kubieke meter en worden herbouwd op (’hoofdzakelijk’) de bestaande fundamenten.
Sloop overtollige bouwselsVerdere uitbreiding tot 850 kuub is mogelijk door afbraak van andere bebouwing op het eigen terrein. Van legale bijgebouwen bij een burgerwoning mag 25 procent worden teruggebouwd tot maximaal 200 vierkante meter. De provincie wil hiermee de sloop van overtollige bouwsels bevorderen.
StimulerenEen reeks vrijstellingen is gericht op het stimuleren van de zogeheten verbrede landbouw, die boeren meer middelen van bestaan moeten geven. Zo kunnen zij sneller vergunning krijgen voor 25 kampeerplaatsen en maximaal 500 vierkante meter aan allerlei bebouwing op het erf, zoals sanitaire voorzieningen, een kantine en een winkel met boerenproducten.
De Wet Ruimtelijke Ordening kent verschillende vormen van vrijstellingen voor bouwprojecten die afwijken van een bestemmingsplan.De meest toegepaste vrijstelling is de artikel 19 procedure.Voor nieuwbouw die substantieel afwijkt van een bestemmingsplan blijft toestemming van de provincie nodig. Voor ondergeschikte afwijkingen kunnen gemeenten nu al vrijstelling verlenen zonder tussenkomst van de provincie. De versoepeling waar het nu om gaat behelst bouwprojecten in de tussencategorie: bouw van een woning, een kantoor, een winkel verbouw tot dubbele woning van een monumentale boerderij. Brabantsdagblad 28 januari 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?