donderdag, januari 19, 2006

 

Platteland relatief welvarend

Het platteland is relatief welvarend en ook meer vergrijsd dan de rest van Nederland. Het voorzieningenniveau is er lager en daalt nog steeds. Ook is het opleidingsniveau en het loon lager dan in de stad, maar werkloosheid is een zeldzaamheid.

Dit zijn enkele conclusies van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een studie over het leven op het platteland. Veel verrassende uitkomsten noteert het instituut niet, geeft directeur Paul Schnabel toe. ”Het onderzoek bevestigt grotendeels het traditionele idyllische beeld. Het platteland is gezond, veilig en rustig. De huizen zijn er ruim evenals de kavels waarop ze zijn gebouwd.”

Maar niet alles is er idyllisch. De teruggang in de landbouw geeft veel boeren een somber perspectief op de toekomst, schrijft het planbureau. Daarbij is de boerenstand een sterk vergrijzende beroepsgroep.
Velen stoppen en hun boerderijen worden vaak verkocht aan bemiddelde mensen van elders die er een royaal woonhuis van maken. Maar ook al wordt de boerenstand kleiner en kleiner, toch blijft de land- en tuinbouw de drager van de plattelandseconomie.
Publicatiedatum: donderdag 19 januari 2006Door: Agrarisch Dagblad





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?