zondag, januari 08, 2006

 

Onderzoeksplanologie in Boekel

Woonwerlandschap is een project dat in Boekel door DLG opgestart wordt. De bedoeling is dat men op zoek gaat naar nieuwe ruimtelijke mogelijkheden door out of the box te denken. Minister Dekker noemt dat 'onderzoeksplanologie'. Hieronder een artikel over een ander voorbeeld project.

Eerst kijken wat je wilt, dan pas wat er mag

DRONTEN/KAMPEN - Het is de omgekeerde manier van werken. Niet eerst kijken naar de regels voor de inrichting van een gebied. Nee, blanco beginnen, met een wit vel papier op tafel. ‘Eerst onderzoek wat je wilt tussen Dronten en Kampen. En dan pas wat er mag’, zegt gedeputeerde Andries Greiner.

Kortom, ‘onderzoeksplanologie’. Een term die minister Dekker van VROM vorig jaar op Nederland heeft losgelaten. Ze heeft elke provincie gevraagd om een ‘ontwikkelingsgebied’ aan te wijzen. Een lap grond waarvoor een inrichtingsplan wordt opgesteld. Op onorthodoxe wijze; zonder vooraf rekening te houden met eventuele belemmeringen. De minister wil provincies en gemeenten hiermee aansporen om op een andere manier te denken, zegt Greiner. ‘Of het plan daarmee kans van slagen heeft? Tja, in Flevoland kan meer dan elders.’De provincie heeft het oog laten vallen op het gebied ten oosten van Dronten. Grofweg tussen Dronten, Ketelmeer, het Vossemeer en Drontermeer en de toekomstige Hanzelijn. ‘Een mooi gebied waar onvoldoende samenhang in zit’, zegt Greiner.Hiermee komen twee plannen samen, want Dronten wil graag inspringen op de Kampense ‘bypass’ van de IJssel. Dit wordt een extra afvoer voor het naar verwachting sterk wassende IJsselwater, die uitkomt in het Dronter- of Vossemeer. ‘Raar, was onze eerste gedachte’, zegt burgemeester Aat de Jonge van Dronten. ‘Dat water komt uit in onze meren. Wij krijgen te maken met dat plan.’ Dronten raakte in gesprek met de provincie Overijssel en de gemeente Kampen. Met als resultaat dat wethouder Annie Haverkort een zetel kreeg in de projectgroep voor de ‘bypass’. De Jonge: ‘We praten mee op het hoogste niveau.’ Het leidde ertoe dat Dronten, aldus de burgemeester, ging nadenken over haar kant van het Drontermeer. ‘Kijken wat er mogelijk is’. Het plannetje van minister Dekker kwam dus als geroepen. ‘Andries Griener vond het een goede gedachte.’ Los daarvan, is Dronten sterker gericht op Kampen dan Lelystad, zegt De Jonge. Dat wordt alleen maar beter met de komst van de Hanzelijn en de N23, voorspelt hij. Wat is er allemaal mogelijk tussen Dronten en de randmeren? Meer recreatie en toerisme, oppert Greiner. De Jonge: ‘Ik hou het nog even voor me. Mijn plannen kosten veel geld.’ De Stento 5 januari 2006





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?