dinsdag, januari 17, 2006

 

Dorp Ontwikkelings Plannen

Door een groot aantal Peel & Maas gemeenten wordt gewerkt aan Dorp Ontwikkelings Plannen (DOP's) of men heeft ze al gemaakt. Hieronder het resultaat van een recent onderzoek in de kernen van de gemeente Sint Anthonis.

Gebrekkige communicatie en tekort aan woningen

Leefbaarheid in de kernen. Daar draait het om op de vierde themabijeenkomst van de gemeenteraad van Sint Anthonis. In Oploo komen morgen het tekort aan woningen en onveilige verkeerssituaties aan de orde.

De communicatie van de gemeente met haar burgers, verkeersonveilige situaties, een afname van voorzieningen en een tekort aan woningen en vrijwilligers. Het zijn mindere aspecten van het leven in de zeven kerkdorpen in de gemeente Sint Anthonis, zo stellen de inwoners ervan.Daarnaast ervaren de dorpen ook specifieke, eigen knelpunten. In Ledeacker is dat bijvoorbeeld een tekort aan kleine bouwpercelen, in Landhorst de afwezigheid van medische voorzieningen. In Oploo, Stevensbeek en Sint Anthonis zeggen mensen last te hebben van uitgaande jongeren. De afwezigheid van winkelvoorzieningen wordt als een negatief aspect ervaren door inwoners van Westerbeek. Onvoldoende mogelijkheden voor startende bedrijven verminderen volgens inwoners van Wanroij de leefbaarheid in hun dorp .Deze en andere problemen die de leefbaarheid verminderen, komen morgenavond allemaal aan bod in Oploo. Daar wordt een thema-bijeenkomst gehouden samen met de gemeenteraad en de verschillende dorpsraden in de gemeente. Als uitgangspunt dient een onderzoek van studenten van de HAS in Den Bosch. Zij onderzochten in het voorjaar van 2005 de leefbaarheid in de kerkdorpen van Sint Anthonis en hielden onder andere een enquĂȘte onder de bevolking.De gemeenteraad van Sint Anthonis belegt deze avond, zodat de raadsleden op een actieve manier kunnen communiceren met de burgers. Verleden jaar ging de gemeenteraad al met de inwoners van Sint Anthonis in discussie over de heemkundekring, handhaving en jeugdbeleid. Morgenavond is de vierde bijeenkomst. Alle bewoners van de gemeente Sint Anthonis zijn uitgenodigd om met de gemeenteraad het gesprek aan te gaan over de positieve kanten en slechte aspecten van de leefomstandigheden in de kerkdorpen. Ook komen de mogelijkheden tot verbetering van de leefbaarheid aan bod. Aan de hand van vijf stellingen zal de discussie plaatsvinden. Het is de bedoeling dat na de bijeenkomst in Oploo per dorpskern een prioriteitenlijst en een plan van aanpak opgesteld wordt.De openbare themabijeenkomst van de gemeenteraad van Sint Anthonis is voor iedereen toegankelijk en vindt woensdag plaats in De Oude Heerlijkheid in Oploo. Aanvang: 19.30 uur. Gelderlander 17 januari 2006.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?