dinsdag, januari 24, 2006

 

Boeren kip

Traag groeiend vleeskuiken vanaf eind 2006 in de supermarkt

Coppens Diervoeding en de ZLTO zijn bezig met de ontwikkeling van een productieketen voor een traag groeiend vleeskuiken. Deze boerenkip moet aan het einde van 2006 bij drie supermarktketens in de schappen liggen. In de komende tijd kunnen vleeskuikenhouders zich bij Coppens en ZLTO aanmelden. De boerenkip zal onder een nog niet bekende merknaam worden verkocht bij de supers.

De drie supermarkten garanderen dat er in het eerste jaar wekelijks vlees van 10.000 boerenkippen wordt afgenomen. Ze betalen een meerprijs van 20% ten opzichte van gewoon pluimveevlees. De meerprijs moet de extra gemaakte kosten voor de vleeskuikenhouders vergoeden.De vleeskuikenhouders die mee willen doen moeten een overdekte uitloop hebben. Daarnaast mag er maximaal 38 kilo vleeskuiken per m2 worden gehouden. De dieren zullen speciaal voer krijgen met extra granen. Het is de bedoeling dat de dieren in 8 weken tijd groeien naar een gewicht van 2,2 tot 2,3 kilo levend gewicht. De dieren zijn van het ras Hubbard. ZLTO-projectleider Ed Hendriks denkt dat 20% van de Nederlandse consument extra geld overheeft voor de kuikens vanwege de strengere welzijnsnormen en de betere smaak van het vlees. De drie supermarkten garanderen dat 10% van hun omzet in pluimveevlees van traag groeiende vleeskuikens afkomstig zal zijn.
Agrarisch Dagblad, 21/01/06

Reactie van Albert heijn volgt snel:


Albert Heijn overweegt om boerenkip te verkopen
Supermarktconcern Albert Heijn overweegt ook om het vlees van traag groeiende vleeskuikens ofwel 'boerenkip' in zijn schappen te leggen. Coppens diervoeding en ZLTO willen deze boerenkip eind van dit jaar op de markt brengen.

Drie andere supermarktketens gaan dat product in ieder geval in hun schappen leggen. Welke dat zijn willen de initiatiefnemers nog niet bekendmaken.

Het traag groeiende vleeskuiken mag er 56 dagen over doen om zijn eindgewicht van 2.200 tot 2.300 gram levend gewicht te bereiken. Dat is twee weken langer dan de nu gangbare mestperiode van zes weken. De Dierenbescherming staat achter het initiatief voor traag groeiende vleeskuikens.

Flandrex Nederland in Ommel gaat de dieren van een speciaal ras van fokkerij-organisatie Hubbard slachten. De dieren krijgen bovendien speciaal voer met veel granen, waardoor hun vlees beter moet smaken dan gangbaar pluimveevlees. Dat is ook nodig, want de kostprijs van het vlees ligt 20 tot 25 procent hoger dan die van gangbaar pluimveevlees.
Publicatiedatum: dinsdag 24 januari 2006
Door: Agrarisch Dagblad.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?