maandag, december 26, 2005

 

Zorg kan platteland opstoten

De gezondheidszorg kan de economie op het Brabantse platteland opstoten in de vaart der volken, vooral in combinatie met wonen en dienstverlening. Dat vindt onderzoeksbureau Etin Adviseurs.

Het bureau ziet in het ontwikkelen van samenwerkingsverbanden tussen zorg en andere sectoren grote kansen voor zowel banengroei als de leefbaarheid in de dorpen. Zeker voorzieningen toegespitst op senioren kunnen de werkgelegenheid stimuleren, zegt onderzoeker M. van der Westerlaken van Etin Adviseurs. „Zorg voor ouderen houdt het platteland vitaal.“ Het Tilburgse bureau onderzocht de economische perspectieven tot 2015 voor het deel van Brabant dat buiten de tien grootste gemeenten ligt. Dat gebeurde in opdracht van de provincie.

Die wil de gegevens gebruiken bij haar poging om het platteland nieuw leven in te blazen.Volgens de onderzoeker liggen er met name rond de dorpskernen mogelijkheden om ‘zorg dichtbij’ te combineren met wonen, detailhandel en bijvoorbeeld een bankloket. Dat kan in de vorm van multifunctionele servicecentra, maar ook los van elkaar.„Economische en maatschappelijke functies kunnen heel goed samengaan en euro's opleveren“, aldus Van der Westerlaken. „Gemeenten zouden er goed aan doen daar met potentiële investeerders naar te kijken.“ Volgens Etin is de zorg ‘het kanspaard’ voor het platteland van Brabant. In toerisme en recreatie ziet het bureau ook nog wel groei. Met name wanneer stad en de omgeving samen optrekken in het aanbieden van een completer toeristisch-recreatief product.

Van der Westerlaken constateert overigens dat de situatie op het Brabantse platteland allesbehalve alarmerend is. Het presteert economisch nauwelijks slechter dan de gezamenlijke tien grote gemeenten.Sinds 1996 is in Brabant het aantal banen in landbouw en veeteelt snel gedaald. De teruggang zal tot 2015 doorzetten, verwacht Etin. Maar wel in een lager tempo. De tuinbouwsector heeft tamelijk goede perspectieven. Ook in de rest van de agrarische sector zijn de vooruitzichten goed, met name in de verwerkende industrie. De stem 15 december.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?